Karta över boendeparkeringarna i centrala Gävle. Röd, gul och blå zon.
Karta över boendeparkeringarna i centrala Gävle. Röd, gul och blå zon. Foto: Gävle kommun

Så mycket dyrare blir boendeparkeringen i Gävle

Månadsavgiften för boendeparkeringen i Gävle har sedan 2009 varit 350 kronor utan geografisk indelning. Om någon vecka kostar den nästan det dubbla på vissa håll i staden.

Från och med den 1 oktober 2016 ändras reglerna för boendeparkering i Gävle kommun. Förändringen innebär en höjd avgift och en geografisk indelning av området för boendeparkering.

Månadsavgiften har sedan 2009 varit 350 kronor utan geografisk indelning. Och maxtak för högsta avgift har varit 500 kronor men nu blir det andra bullar. På vissa håll i staden som zon norr ökar avgiften nu nästan med det dubbla. 

Nya avgifterna:

Boende norr gul (BNG): 650 kr/månad Boende norr blå (BNB): 500 kr/månad Boende söder blå (BSB): 500 kr/månad Boende söder vit (BSV): 350 kr/månad.


– Det här gör vi för att öka omsättningen och frigöra platser så att besökare till centrala Gävle lättare ska hitta en ledig plats, säger Stefan Erixon, gatuingenjör på Samhällsbyggnad Gävle i ett pressmeddelande.


Boendeparkeringstillstånd är ett frivilligt tillstånd som boende inom ett visst område kan ansöka om. Själva tillståndet kostar 50 kronor och gäller i två år. Tillståndshavaren kan sedan köpa månadsbiljetter för att få parkera på allmänna parkeringsplatser i gul, blå och vit avgiftszon, uppger Gävle kommun i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".