Äldre man städar golv
1 av 2
Arkivbild. Foto: JanErik Henriksson / TT
sineva ribeiro vårdförbundet
2 av 2
Foto: Susanna Einerstam

Skarp kritik mot höjd pensionsålder

Vårdförbundet: Våra medlemmar orkar inte
2:00 min

En majoritet av arbetsmarknadens parter säger ja till att gränsen för att ta ut den allmänna pensionen höjs.

Nu kommer skarp kritik från Vårdförbundet mot förslaget att höja pensionsåldern.

En majoritet av arbetsmarknadens parter säger ja till att gränsen för att ta ut den allmänna pensionen höjs från 61 till 63 år, menar förre KD-ledaren Göran Hägglund men det ifrågasätter Sineva Ribeiro som är ordförande i Vårdförbundet.

– Vårdförbundet är kritiska både mot den dåligt genomförda processen som lett till det här förslaget men också att Vårdförbundet skulle vara med i ett åtagande som organisation. Man har pratat med tolv centralorganisationer. Med det säger man att arbetsmarknadens parter är överens. Det där kan jag ha frågeställningar till för så är det inte. Vi är ändå några stycken som varit kritiska till det här, säger Sineva Ribeiro som är ordförande i Vårdförbundet.

Ni har inte varit inbjudna till några samtal om detta?

– Nej, det har vi inte.

Det är förre KD-ledaren Göran Hägglund och förre Metallbasen Göran Johnsson som fört samtal med tolv organisationer på både arbetsgivare- och arbetstagarsidan och i eftermiddag kommer de presentera genomgången för den parlamentariska pensionsgruppen under ledning av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Enligt Göran Hägglund säger alltså en majoritet av arbetsmarknadens parter ja till förslaget att man kan gå i pension först vid 63 års ålder istället för 61 som det är idag och att rätten att få jobba kvar höjs från 67 till 69 år, något som Unionen ställer sig positiva till.

– Vi tror att göra förändringar av pensionsåldern och pensionssystemet är nog nödvändigt att göra, så vi är positiva till att medverka till att en sådan förändring blir så positiv som möjligt. Vår utmaning är ju att arbetslivet om det ska förlängas blir så bra som möjligt, och då finns det massa åtgärder som behöver göras annat än att ange en ny pensionsålder, säger Henrik Ehrenberg som är samhällspolitisk chef på Unionen.

Men Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger att deras medlemmar inte kommer orka en höjd pensionsålder.

– Våra medlemmar börjar jobba väldigt tidigt i vården. De läser under tiden som de också jobbar inom vården. Med kalla fakta i handen så är det så att våra medlemmar orkar inte idag, med de förutsättningar och de villkor att jobba dygnets alla timmar i en arbetsmiljö som gör att de faktiskt själva blir sjuka, säger Sineva Ribeiro.

Nu är det upp till regering och riksdag att ta beslut om höjd pensionsålder, liksom om andra frågor som är viktiga för att människor ska kunna arbeta längre. Tidigast kan förändringarna träda i kraft 2020.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".