Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
KRÖNIKA: NIKLAS FOLKEGÅRD

Hofors anlitar alver

Nikas Folkegård: Ett magiskt svärd till kommunens Senior Advisor
3:21 min

I förra veckan rapporterades att Hofors Kommun anlitat en trollkarl som konsult för att utveckla värdegrundsarbetet. Folk var kritiska. Kommunledningen tyckte att det var värt pengarna eftersom konsulten och trollkarlen hade lärt dem att tänka med ryggraden.

Vad bra att tankeverksamheten rör sig ett par decimeter uppåt i kroppen, tyckte kritikerna.

Då hade de ännu inte tagit del av fortsättningen på Hofors Kommuns konsultplaner.

På en presskonferens i fredags berättade kommunledningen att man nu utökat konsultstyrkan. Två inhyrda alver kommer att utbilda kommunpersonalen i hållbarhetsfrågor och ett par starka men kortväxta karlar från Moria kommer att samverka med Ovako i frågor kring näringslivsutveckling.

Moriakonsulterna kommer även att sträva efter att skapa synergieffekter. Som exempel nämns att Ovako kanske kunde forska kring förädling av alvsilver och ta fram en prototyp för ett magiskt svärd till kommunens Senior Advisor.

Kickoff

Imorgon börjar kommunledningens interna kickoff. Tillsammans med alla konsulterna – trollkarlen, alverna och de kortväxta från Moria – kommer kommunledningen att jobba med värderingsövningar samtidigt som de fotvandrar genom Gamla Skogen och gömmer sig för Saurons Ringvålnader. Eller som kommunledningen kallar dem – Mittmedias Journalister. Det finns totalt nio stycken i hela världen.

Målet för fotvandringen är det mytomspunna slottet Dragon Gate. Många påstår att de har sett det, men ingen vet exakt vad det är till för. Ibland finns det, och ibland finns det inte. När det lägger ner så finns det ändå kvar och när det har öppet så är det ändå stängt.

Kommunledningen i Hofors och alla konsulterna ska gå dit för att samla kraft. Och prova den mongoliska barbequen om den är öppen.

Budgeten

Efter vila och förhoppningsvis lite mat, kommer gruppen att ge sig iväg på en lång strapats för att hitta ett Domedagsberg med en aktiv vulkan vars magma är så het att den för evigt kan förgöra källan till den kommunala olyckan: budgeten. När kommunledningen har kastat ner budgeten i vulkanen behöver man inte oroa sig för underskott längre. Konsulterna kan fakturera lite vad de vill.

De gamla, dåliga värdegrunderna kommer att raseras och ge plats för nya och bättre värdegrunder.

En ljus framtid

Hela presskonferensen avslutades med att de nya alvkonsulterna bjöd på lembasbröd och kommunledningen visade en powerpoint med olia diagram över tänkbara vägar man skulle kunna ta. Samt några snygga punktlistor över styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Hela resan skulle vara LEAN med agila processer. Allt var noga genomtänkt. Med ryggraden.

Det här är Niklas Folkegård från Hofors, onsdag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".