Segdragen tvist ännu olöst

Landstinget Gävleborg vägrar stå för vårdkostnaden för en totalförlamad patient i Nordanstig - hävdar att kommunen bedriver mer vård än vad som faller inom landstingets ansvarsområde. Men vare sig kammarrätten eller Socialstyrelsen håller med. Nu väntar nya förhandlingar.
Nordanstigs kommun kräver nu landstinget på närmare nio miljoner kronor i ersättning för den vård som kommunen hittills har betalat för en patient som ligger i respirator. Tvisten har pågått i snart fem år, och trots dom i kammarrätten och utlåtanden från socialstyrelsen så vägrar landstinget fortfarande att betala. Landstinget menar att all den vård som den totalförlamade patieten får INTE enbart är sjukvård, utan även egenvård, en vård som alltså den förlamade patienten själv ska kunna utföra och därmed en vård som landstinget ska slippa att betala. Nordanstigs kommun och Landstinget ska nu träffas för att diskutera en lösning på tvisten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".