Karin Jansson (MP)
Karin Jansson (MP) Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Regionråd säger nej till storregioner

"Det blir ännu mer utarmning av glesbygden"
1:17 min

Regionrådet Karin Jansson (MP) säger nej till bildandet av storregioner i landet. Trots att hon tillhör den sittande majoriteten i region Gävleborg, röstade hon och de övriga tre partikamraterna nej vid regionfullmäktiges omröstning igår. 

Inom en nära framtid kan Gävleborg tillhöra en ny storregion som också består av länen Dalarna, Södermanland, Uppsala, Västmanland och Örebro. Tidigaste startdatum för storregionen är 1 januari 2019. Men förslaget gillas inte av alla. 

– Jag tror det blir ännu mer centraliseringar och ännu mer utarmning av glesbygden i det här systemet, säger regionrådet Karin Jansson (MP).

Förutom Miljöpartiet är även oppositionspartierna Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna negativa till att Gävleborg föreslås ingå i storregion Svealand.
Att regionrådet Karin Jansson, som tillhör den sittande majoriteten i region Gävleborg, valt att gå emot beslutet och rösta nej har fått reaktioner.

– Det finns de som tycker att jag inte ska uttala mig. Som Råd ska jag vara lojal. Men eftersom det här är en så pass viktig framtidsfråga så ville jag tala om vad jag tycker.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".