Baka tårta med Linus Larsson

16 min

Linus Larsson från Söderhamn är plattsättaren som vann "Hela Sverige bakar" 2015. Och under hela den här hösten lär han P4 Gävleborgs lyssnare grunderna i bakning. 

I den andra lektionen av Linus Larssons bakskola lär vi oss montera tårtor. 

Det viktigaste att komma ihåg när en ska baka en tårta är att inte göra det samma dag. En bra tårta behöver ungefär tre dagar på sig att skapas.

Dag ett: Grädda själva botten, stoppa den i frysen och låt stå ett dygn.

– Det är enklare att skära i en tårta som är lite halvfrusen och den smular inte lika mycket då, säger Linus Larsson.

"Spritsa en barriär på dom olika tårtlagren så att inte fyllningen rinner ut och missfärgar t.ex. grädden som du ska garnera tårtan med." 

Dag två: Montera tårtan och lägg på fyllningen lager för lager. Plasta in tårtan och sätt in i kylen till dagen efter. Det här gör att smakerna i fyllningen får sjunka in vilket gör den mer saftig och så får tårtan sätta sig och bli fastare inför garneringen.

Dag tre: Garnera tårtan så som du vill ha den. Med grädde, smörkräm eller annat valfritt. Enklast är om du använder ett underlägg som går att snurra på. 

Se hela videoklippet med veckans bakskola!

Linus Larssons tårtrecept: 

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 3 dl (270g)socker
  • 1 ½ dl (90g) vetemjöl
  • 1 ½ dl (120g)potatismjöl
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smält smör

 

  1. Vispa ägg och socker i en ren bunke tills det blir vitt och luftigt.
  2. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke. Och sikta ner det i äggblandningen och vänd in det försiktigt så inte luften försvinner ur äggblandningen.
  3. Smörj och bröa en form som är ca 22 cm i diameter.
  4. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 30-35 minuter, prova med en sticka. Den ska vara torr.
  5. Låt den svalna på galler.

Vaniljkräm

 

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1 ½ dl (135g) strösocker
  • 6 äggulor
  • ¾ dl (40g) maizena
  • 50 g mjukt smör
  1. Koka upp mjölken med socker och vaniljstången som du har delat och skrapat ut fröna ur. Låt sjuda några minuter. Har du tid så kan du gärna låta den stå och dra i en timme för att få ur maximal smak ur vaniljstången.
  2. Vispa äggula och maizena vitt och pösigt.
  3. Häll den heta mjölken över äggblandningen under vispning. Häll där efter tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, när blandningen har tjocknat så häller du över den i en ren skål.
  4. Ta ur vaniljstången och tillsätt smöret och rör ut det i krämen, plasta så plasten kommer i kontakt med krämen och ställ den sedan i kylen så den svalnar
  5. Plasta krämen så plasten är i kontakt med krämen, då bildas det ingen kondens medans krämen svalnar i kylskåpet.

Jordgubbsmousse


  • 200 g jordgubbar
  • Ca 50 g jordgubbsmarmelad
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl strösocker

  1. Mixa jordgubbarna och blanda med marmeladen.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.
  3. Vispa grädden medelhårt.
  4. Vispa äggulor och socker pösigt. Rör i jordgubbs blandningen , spara ca 1 msk.
  5. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikrovågsugn med den sparade jordgubbspurén.
  6. Rör ner blandningen i smeten.
  7. Vänd i grädden.    

Hör hela veckans bakskola med Linus Larsson ovan! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista