Journal på nätet
1 av 2
Per Arne Brattemo bor i Uppsala och kan redan i dag läsa sina patientjournaler på internet. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio
Journaler via nätet Per Arne Brattemo Region Gävleborg
2 av 2
Lättillgängliga patientjournaler gör dig till en "medspelare" i vården, säger Per Arne Brattemo. Foto: Tomas Groop/Sveriges Radio

Patientjournalerna läggs ut på internet

1:38 min

Om en månad kommer du att kunna läsa dina journaler från besöken på hälsocentralen och sjukhuset på internet. Ett nytt datorprogram samlar ihop journalanteckningarna från dina vårdbesök - även utanför länsgränsen - och presenterar dem i prydlig tidsordning på din egen datorskärm.

Möjligheten att enkelt läsa sina patientjournaler via internet finns redan i 16 landsting och regioner i landet, men 1 november är det också Gävleborgs tur. Det berättar Per Arne Brattemo, projektledare för "journal via nätet" i Region Gävleborg:

– Precis som namnet antyder, handlar det om att Gävleborgs medborgare via internet ska kunna gå in i sina journaler och ta del av informationen, säger han.

Det finns många slags journalinformation och patientjournaler förs på flera olika vårdenheter.

Från och med 1 november ska en betydande del av all den personliga informationen alltså bli enkelt åtkomlig för den det handlar om:

– Till en början handlar det om besöks- och mottagningsanteckningar, löpande vårdanteckningar, vaccinationer och inte minst diagnoser från specialistvården, alltså anteckningar som förs inom sjukhusvården, förklarar Per Arne Brattemo.

Vill du redan i dag prova att läsa journaler på nätet? Längst ned i artikeln hittar du länken till den demonstrationsmiljö som Landstingens samarbetsorgan Inera har skapat. Prova!

Öppenheten blir alltså stor. Visserligen läggs uppgifterna i patientjournalerna ut med viss tidsfördröjning - förslagsvis 14 dagar - men kanske kommer du till och med kunna läsa några provsvar före doktorn!

På sikt ska informationsmängderna bli fler och fler så att du även kan se exempelvis röntgenbilder och ultraljudsbilder på din egen datorskärm och i en framtid kanske även journalanteckningar från kommunal sjukvård och tandvård.

Precis all information kommer dock inte att bli tillgänglig, berättar Per Arne Brattemo:

– Nej! Till undantagen hör exempelvis ett misstänkt cancerbesked som läkarna ännu inte är riktigt säkra på. Ett sådant kan sjukvårdpersonalen skriva in i journalen på ett sätt som inte gör det synligt på nätet.

– Även fall där man misstänker våld i nära relation ska journalföras på det sättet, säger han.

Inte heller journaler för ungdomar mellan 13 och 18 år får läggas ut på internet och självklart är det bara du själv som får läsa dina egna journaler.

Öppenhetens syfte är att patienten ska bli en medspelare i vården, inte bara en vårdtagare, förklarar Per Arne Brattemo - men då krävs förstås också hög säkerhet för de känsliga, högst personliga journaluppgifterna:

– Därför finns en stark kontroll av behörigheten till journalerna på nätet. Det krävs en så kallad två-faktors-autentisering, alltså ett mobilt bank-ID för att man ska få ta del av sina uppgifter. Precis som när man loggar in på sin internetbank, säger han.

I andra landsting som infört journaler via nätet har det särskilt från läkarhåll diskuterats om det är bra för patienter att ta del av all journalinformation, eller om man tom riskerar att må sämre av det.

Per Arne Brattemo understryker att det är något som var och en nu måste försöka ta personlig ställning till.

– Det här är ju ett val, det är ingen som tvingar någon att läsa sina journaler. Dessutom kan man på ett enkelt sätt begära att den här internettjänsten förseglas, så att man inte KAN ta del av den. Det är upp till var och en, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista