Ockelbo har Sveriges minst jämställda löner

1:37 min

Löneskillnaderna är stora mellan män och kvinnor i flera av länets kommuner. Ockelbo kommun har Sveriges största lönegap. Här är medianlönen för kvinnor 3 788 kronor lägre än männens, visar en ny rapport.

– Ja, det är inga roliga uppgifter. Det får vi titta på. Vi är ju en liten kommun med män som jobbar i ledande befattningar. De är äldre och har jobbat i många år, så det kan påverka lönegapet, säger Monica Wåhlström, personalchef i Ockelbo kommun.

I de flesta av landets kommuner tjänar männen generellt mer än kvinnor, enligt den nya jämställdhetsrapporten från Sverige Kommuner och Landsting, SKL. Men Ockelbo har alltså Sveriges största lönegap mellan könen.

I Gävleborg har även Sandviken, Söderhamn och Ljusdal jämförelsevis stora lönegap. Här är männens medianlön drygt 1 600 kronor högre än kvinnornas.

– Det är alldeles åt skogen fel, säger Barbro Andersson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Gävleborg.

– Till viss del tror jag att det beror på att det har funnits stora industrier där många män jobbat så att lönerna har glidit isär. Det är lika i Sandviken där Sandvik har varit en dominerande arbetsgivare och då blir lönegapet stort, säger hon.

I Ockelbo har en extern konsult börjat se över de kommunala lönerna.

– Nu håller vi på med en lönekartläggning och när den är klar ska vi analysera den och titta på osakliga löneskillnader, säger personalchefen Monica Wåhlström.

Men Barbro Andersson på Kommunal tror generellt att det är svårt att få mer jämställda löner.

– För vi vill ju inte heller att männen ska stå tillbaka för att vi ska komma ikapp det här lönegapet. Vi måste börja titta på det utifrån och värdera yrkena utifrån svårighet och ansvar och de här sakerna som finns i lönekartläggningarna, säger Barbro Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista