Kia Fernlund, enhetschef för socialtjänstens boendeenhet i Gävle.
Kia Fernlund, enhetschef för socialtjänstens boendeenhet i Gävle. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Socialtjänsten hjälper allt fler unga och barnfamiljer med boende

"De har en kombination av ekonomiska och sociala problem"
1:34 min

De senaste åren har antalet akut bostadslösa personer i Gävleborg ökat. Det innebär att allt fler personer får hjälp med boende av socialtjänsten.

På tio år har kommunala boendeinsatser av den här typen nästan fördubblats i länet.

– Den beror på att vi har en bostadsbrist, som i sin tur har ökat de senaste åren, i kombination med hyresvärdars ökade krav på hyresgäster som ska uppfylla vad som krävs för att få ett förstahandskontrakt, säger Kia Fernlund, enhetschef för socialtjänstens boendeenhet i Gävle.

Gävle kommun har just nu ungefär 450 övergångslägenheter genom socialtjänsten. Det är lägenheter som får hyras av dem som inte kan få ett förstahandskontrakt på den så kallade reguljära bostadsmarknaden.

Den grupp som har kommit mer på senare år är ungdomar och barnfamiljer.

Skillnaden är att personen får ha betalningsanmärkningar och skulder. Och de här avtalen har ökat stadigt senaste åren.

– Det är en ganska bred grupp som får den här hjälpen av oss. Det är till exempel ensamstående personer som har eller har haft en missbruksproblematik. Men den grupp som har kommit mer på senare år är ungdomar och barnfamiljer som har en kombination av ekonomiska och sociala problem, säger Kia Fernlund.

Flera av de kommunala och privata hyresvärdarna i Gävleborg kräver till exempel att hyresgästen har en inkomst som är tre gånger så mycket som hyran. Några godkänner försörjningsstöd som inkomst medan andra inte gör det. Kia Fernlund anser att det ökade trycket på bostäder är ett gemensamt ansvar i kommunerna.

– Det här är inte bara en socialtjänstfråga, utan lika mycket en bostadspolitisk fråga. Om man jämför hur många bostäder vi skulle behöva med hur många som faktiskt byggs så finns det ett glapp, och det behöver vi förhålla oss till, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".