Flera av ångloken kommer ursprungligen från vad som förr hette Dala-Ockelbo-Norrsundets järnväg. Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
1 av 2
Arkivbild från Tåghelgen i Jädraås Foto: Maria Zander/Sveriges Radio
Stationshuset i Jädraås-Tallås
2 av 2
Stationshuset i Jädraås-Tallås Foto: Kjell Ollashed/privat

Jädraås-Tallås järnväg renoverar för 860 000 kronor

"Inga pengar vi kunde få fram själva"
0:59 min

Stationshuset som ligger i anknytning till museijärnvägen i Jädraå-Tallå ska nu renoveras för 860 000 kronor. 

Torbjörn Johansson är sekreterare och styrelsemedlem i Jädraås-Tallås järnväg, JTJ. Han säger att stationshuset länge har varit i behov av underhåll.

– Vi behöver måla om stationshuset och reparera skorstenarna. Vi märkte snabbt att vår förening inte skulle ha råd med detta, säger han.

Torbjörn Johansson och JTJ började leta bidrag de var berättigade att söka.

– Vi hittade en bidragsform där vi får 65 procent av EU och 25 procent av Region Gävleborg. Det beviljades och vi måste då bara betala 10 procent av totalkostnaderna, säger han.

Utan detta bidrag hade JTJ:s framtid varit oviss.

– Vi hade fått sprida ut omkostnaderna på några år och förfallet hade antagligen blivit större, säger Torbjörn Johansson.

Varför är det viktigt att ni finns?

– Vi förvaltar ett kulturarv. Vi visar hur tågtrafiken gick till förr i tiden. Vi hoppas kunna föra vidare det här till kommande generationer, säger han.

Reparationen av skorstenarna beräknas vara klar redan innan årsskiftet och ommålningen av stationshuset kommer bli klar i slutet av nästa sommar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".