Anna Jupiter deltidsbrandman på Bergby deltidsbrandkår.
Anna Jupiter deltidsbrandman på Bergby deltidsbrandkår. Foto: Tomas Groop SR Gävleborg

Forsbackabranden under kontroll

Räddningstjänsten: Brandgatan breddas nu
2:39 min

Extra grova slangar som mäktar med tunga havspumpar. Därtill en taktik liknande den som används vid skogsbränder. Så har räddningstjänsten fått kontroll på nattens brand på Forsbackatippen.

Branden på soptippen i Forsbacka mellan Gävle och Sandviken bedöms nu vara under kontroll, även om släckningsarbetet kommer att fortsätta under stora delar av dagen.

Räddningstjänsten har lånat in havspumpar från Gävle Hamn och vatten har tagits från en pool med restvatten från tippen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har försett räddningstjänsten med extra grova slangar som mäktar med trycket från de stora pumparna.

Under natten har räddningstjänsten arbetat med bevattning och brandgata som vid en skogsbrand för att få bukt med elden.

– Jag tycker att det har fungerat jättebra de timmar jag har varit på plats på fältet. Brandgatan har de ju gjort nu för att täcka upp där det är farliga brandmaterial som biogas och sådana explosiva gaser. Så det har fungerat jättebra, och jag tror de ska bredda gatan ännu mer nu, berättar brandmannen Anna Jupiter, brandman på Bergby deltidsbrandkår.

Tunga bandfordon finns på plats i Forsbacka för att skjuta samman det brinnande materialet.

Räddningstjänsten bedömer nu att branden är under kontroll.

– Vinden har ju varit med oss och hållit sig på rätt sida så det är vi glada för, säger hon.

Webb: Maria Sundell
maria.sundell@sverigesradio.se
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".