Uje Brandelius
Foto: Pressbild

Uje gör föreställning om sin Parkinson

Uje Brandelius "Jag mår så himla bra av att snacka om det"
2:47 min

För ett år sedan var Doktor Kosmos frontfigur gävleartisten Uje Brandelius i färd med att sätta upp en musikföreställning. Men när han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom ställdes den in. Till nu.

Under föreställningen "Spring Uje spring" kommer musik från soloalbumet med samma namn, som släpptes förra året, spelas. Men det kommer också handla en hel del om sjukdomen.

– Jag ville ju göra en föreställning om mitt liv, var jag står nu och tankar om det. Och det skulle ju vara att ljuga, om jag inte berättade om det som tar upp min tanketid allra, allra mest. Därför blev det så här.

Att stå på scen och sjunga om det som händer i livet, det har varit en naturlig del av Ujes liv. Och det blir ett sätt för honom att hantera saker, även sjukdomen.

– Jag mår så himla bra av att snacka om det, det blir mindre läskigt. Sen är det så klart en annan läskighet i att stå framför okända människor och berätta.

Valet han gjort, att prata om sitt liv och sin sjukdom från scen känns naturligt. Men också märkligt.

– Det är ju jättekonstigt egentligen att liksom kapitalisera på sin sjukdom, "kom till min föreställning så får ni höra en jättespännande historia om en sjukdom" och att skicka pressmeddelande om att jag har Parkinson, det är ju jättebisarrt. Men samtidigt har jag valt att göra det, att berätta det så här öppet och då finns det inget mellanting. Då är det som det är.

Hur kommer föreställningen se ut?

– Det är ett väldigt enkelt upplägg, vi kör låtarna från skivan och jag tror vi blir en trio eller kvartett. Däremellan har jag monologliknande prator. Det är absolut ingen deppig föreställning, det vill jag verkligen få fram, utan det är ganska roligt.

Det kommer bland annat att handla om vad man gör med sina drömmar och vad som verkligen betyder något.

– Jag pratar lite om bucketlist-tänket, att alla går omkring med såna och att helt plötsligt kan den bli glödande akut, som den blivit för mig. Då måste man bestämma sig för vad man ska beta av, så vad är egentligen viktigt på listan? Vid dagens slut kanske inget av det som står där är så viktigt egentligen.

Men det till trots tänker Uje Brandelius försöka avverka ett par punkter.

– Föreställningen är upplagd så att jag faktiskt försöker beta av ett par, på plats.

I presstexten säger du att föreställningen kommer handla om dit liv just nu, och så lägger du till "och om att ha lite bråttom". Är det så det känns?

– Ja. Problemet är bara att jag inte vet hur bråttom jag har. Jag kanske bara har lite bråttom, det kan vara så att jag inte blir speciellt sjuk förrän om flera år. Eller så har jag mycket bråttom. Det är sånt som är så svårt att veta med Parkinsons sjukdom.

Fotnot: Uje Brandelius som är från Gävle jobbade under flera år på Sveriges Radio. Dels på P4 Gävleborg under några år på 90-talet, och sedan på P3 i Stockholm. 

Föreställningen "Spring Uje spring" har premiär 5 november på Stockholms improvisationsteater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".