Den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru.
Den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru.

Domen mot Fikru Maru på måndag

Hruska om Fikru Maru: Dagens besked är en katastrof
1:32 min

En domstol i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har idag beslutat att domen mot den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru kan komma på måndag. 

Enligt uppgifter till P4 Gävleborg så krävs det då att Fikru Maru är på plats i domstolen för att ta emot domen, något som den svenske ambassadören Jan Sadek anser är möjligt om fängelset ordnar ambulanstransport. Något som domstolen nu meddelat ambassaden att den ska beordra fängelset att göra.

Tidigare har förhandlingarna om domen skjutits upp flera gånger, men den här gången har UD större hopp till att rättssaken mot Fikru Maru avslutas eftersom det här är fösta gången domstolen fattat beslut om att domen kan falla.

– Skillnaden i det här fallet är ju att domstolen har meddelat att dom kan meddelas på måndag, så man har inte bara skjutit upp själva förhandlingen, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Dessutom beslutade domstolen att separera Fikru Marus fall från de övriga medåtalade, vilket kunde göras efter att medgivande hade getts från de två huvudåtalade i fallet som sammanlagt rör rutn 70 personer.

– Vilket är positivt för att rättsprocessen ska kunna fullföljas, så det ska bli mer effektivt, säger Patric Nilsson på UD.

Fikru Maru greps i Etiopien i maj 2013 och misstänks för mutbrott. Han förnekar brott

Fikru Maru är svårt sjuk och flyttades i mitten av september från fängelset till ett sjukhus på grund av sitt tillstånd. Igår kom uppgifter om att hans lunga kollapsat för tredje gången och att hans tillstånd är allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".