Under 2014 hade en klar majoritet av butikerna i Gävleborg för första gången en tiggare utanför sig. Foto: Linnea Johansson/P4 Gävleborg.
1 av 3
Inför vintern ska det finnas ett så kallat evakueringsboende för utsatta EU-migranter i Gävleborg. Foto: Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Wolther Planck.
2 av 3
Wolther Planck. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Suzana Ilieva, EU-migrant från Bulgarien, är oroligt för hur vintern i en ouppvärmd husvagn kommer att bli.
3 av 3
Suzana Ilieva, EU-migrant från Bulgarien, är oroligt för hur vintern i en ouppvärmd husvagn kommer att bli. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Svårt att hitta härbärge för EU-migranter

"Jag bor i skogen. Jag vet inte vad jag ska göra med ett litet barn"
1:36 min

Trots att kylan är i antågande har Gävle kommun ännu inte hittat något härbärge för utsatta EU-migranter. Det är svårt att hitta en lämplig lokal. 

Innan sommaren tog Alliansen i Gävle fram riktlinjer för hanteringen av de EU-migranter som kommer till Gävle.

Där slogs det fast att EU-migranterna ska erbjudas ett evakueringsboende vid extremväder som skyfall, snöstorm, klass 2-varning eller temperaturer kallare än minus 20 grader.

Suzana Ilieva från Bulgarien bor i en kall husvagn med sin man och sin två och ett halvt år gamla dotter.

– Nu är det kallt. Nu är det mycket kallt på natten, säger hon. 

Gävle kommun försöker nu hitta en lämplig lokal. Men det är inte det lättaste, säger Wolther Planck, kommunens kontaktperson i de här frågorna.

– Vi har precis börjat titta på vart det skulle kunna vara någonstans. Men det är inte helt enkelt. Man vet inte hur många lokalen behöver ta. Och lokaler som tar mellan 30-60 personer som ska kunna duscha, det finns inte gott om dem i Gävle.

En del av EU-migranterna i Gävle sätter nu in egenbyggda kaminer i sina husvagnar i ett desperat försök att hålla värmen.

– Det är jättefarligt, eftersom vagnen kan börja brinna. De är inte till för den där typen av kaminer, Jag tror att den största drömmen de här människorna har är att ha tillgång till en lägenhet där det är varmt och tryggt, säger Lasse Wennman, som driver Matakuten i Gävle.

Suzana Ilieva från Bulgarien är en av få av EU-migranterna som nu fått ett jobb. Men när hon tänker på vintern i den kalla husvagnen med sitt lilla barn känner hon sig förtvivlad.

– Jag vet inte vad jag ska göra när det blir vinter och kallt. Jag har inte elektricitet i vagnen. Alla från Bulgarien vill ha ett hus att bo i. Jag vet inte vad jag ska göra med ett litet barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".