Storregion i Sverige och bild på liberalernas partiledare Jan Björklund.
Liberalernas Jan Björklund säger nej till förslaget om att Sverige ska delas in i storregioner. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Grafik: Sveriges Radio.

L säger nej till nya storregioner

Jan Björklund: Vi ser stora nackdelar och det finns inga vinster
2:31 min

Nyligen kom ett förslag om att Sverige ska delas in i storregioner. Nu bjuder regeringen in alliansen och Vänsterpartiet till blocköverskridande samtal om hur det ska gå till. Men Liberalerna säger nej till hela idén.

Tanken är att Sveriges karta ska ritas om och på sikt kan dagens 21 län komma att ersättas av sex regioner.

– Det finns inga vinster med att införa storregioner. Vi kommer att rösta nej till detta. Vi ser att det är stora nackdelar med detta - omfattande byråkratisering, långt avstånd mellan medborgare och förtroendevalda. Samtidigt som det inte löser några problem, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund. 

Enligt det förslag som nyligen har varit ute på remiss ska tre storregioner bildas redan i januari 2019: Norrland, Svealand och Västra Götaland.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) vill bland annat skapa en organisation som säkerställer en likvärdig sjukvård.

– Vi har precis tagit emot remissvaren från de berörda aktörerna, inte minst kommunerna och landstingen, och vi konstaterar att merparten av svaren är positiva till en regionreform. Mot den bakgrunden kommer vi nu att bjuda in riksdagspartierna till samtal om den fortsatta processen, säger han.

Sverigedemokraterna är inte inbjuda, men Shekarabi hoppas på en "konstruktiv dialog" med de övriga partierna.

I vilken utsträckning är du beredd att förändra i det förslag som har varit ute på remiss?

– Vi vill ha seriösa samtal om de här frågorna som handlar om den struktur vi har för den offentliga sektorn i Sverige och därför måste vi självklart vara öppna för samtal, säger civilministern. 

Regeringens planer på en ny Sverigekarta är omstridda. Moderaterna och Sverigedemokraterna är emot bildandet av storregioner – och nu dömer alltså även Liberalerna ut förslaget. 

– Vi har haft ett eget samråd i vårt parti, och av tjugotalet länsförbund som vi har, så har 75 procent sagt nej, säger Jan Björklund. I synnerhet har man sagt nej i de delar där de här storregionerna ska genomföras nu i närtid. 

Argumentet att det krävs större regioner än i dag för att åstadkomma en likvärdig service i hela landet, avfärdas av Jan Björklund.. 

– Man lägger ihop ett stort antal län som har ungefär samma problem, var och en för sig. Problemet blir större, men det löses ju inte. Det är andra förändringar som kommer att behövas. 

Vilka förändringar kommer att behövas?

– När det gäller avancerad vård, högspecialiserad vård, tycker vi att staten ska gå in och styra mer, säger Jan Björklund. Antingen genom att staten tar över det hela och blir huvudman eller genom att staten styr fram mer samarbete. 

Tror du förslaget går igenom i riksdagen?

– Jag kan inte riktigt bedöma det, för det är så pass oklart var andra partier står.

Förslaget från Indelningskommittén

Tre storregioner ska bildas 2019:

  • Norrlands län bildas av: Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.
  • Svealands län bildas av: Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Örebro län.
  • Västra Götalands län: bildas av Västra Götalandsregionen och Värmlands län.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".