Digitaliserad bearbetning som Hembygdsföreningen gjort. Nyligen återfunnen målning av Lim-Johan. Bilder från Ovanåkers Hembygdsförening/Edsbyns Museum.
Digitaliserad bearbetning som Hembygdsföreningen gjort. Nyligen återfunnen målning av Lim-Johan. Bilder från Ovanåkers Hembygdsförening/Edsbyns Museum. Foto: Roger Persson. Digital bearbetning: Pär Joelsson.

Unik Lim-Johan-tavla hittad i Edsbyn

Roger Persson: Oerhört, oerhört märkligt
5:21 min

När man skulle renovera ett hus i Edsbyn så gjorde man ett riktigt fynd av den välkände målaren Lim-Johan.

 Mellan två våningar, mellan ett golv och ett tak hittade man en tavla av den kände naivisten Lim-Johan i tre delar inne i trossbotten.

– Det är oerhört, oerhört märkligt. Jag minns att jag sa äntligen är det en Lim-Johan. Många har kommit till mig förut och frågat om de haft en äkta tavla. Men när man ser direkt när det är en äkta Lim-Johan. Han måleri är nästan omöjligt att efterhärma, säger Roger Persson, Lim-Johan-kännare.

Tavlan föreställer en hund och en älg vilket är ett typisk motiv för konstnären.

– Han var nog lite folkskygg, säger Roger Persson.

Förmodligen skänkte konstnären tavlan till personen som bodde i stugan som inte trodde att den var något värd och lade sågspån över den och tätade trossbotten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".