Fängelsestraff för två huvudmän bakom Designers Revolt

1:38 min

De två huvudmännen bakom det företaget Designers Revolt döms båda till ett och ett halvt års fängelse för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Dessutom döms ett skadestånd på runt 50 miljoner kronor ut.

Längre straff än i Pirate Bay-fallet. Det blev resultatet när domarna i dag föll i Sveriges största mål kring kopierad design.

De två huvudmännen, företagets grundare och den person som skött företagets dagliga verksamhet, döms båda till ett och ett halvt års fängelse för brott mot upphovsrätten och varumärkesintrång.

Detta efter att de försökt att gå runt den svenska upphovsrättslagstiftningen genom att sälja designmöbler via ett företag i Storbritannien, som har 25 års upphovsrätt för bruksdesign jämfört med 70 år i Sverige.

Även två andra personer som har koppling till företaget döms. Det rör sig om en närstående till grundaren som skött företagets ekonomi och som döms till villkorlig dom och dagsböter för brott mot upphovsrättslagen.

En man vars företag jobbat med bland annat logistik för företaget döms till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen och får även han villkorlig dom och dagsböter.

– Vi är nöjda med domen eftersom den gick ungefär i enighet med vad vi åtalade, säger åklagaren Fredrik Ingblad.

Domstolen skriver att det rör sig om mycket omfattande brottslighet, både när det gäller tidsrymden som företaget varit aktivt under och när det gäller de mycket stora värdena. Brottet har även orsakat upphovsrättsinnehavarna stor skada.

I domen från Patent- och marknadsdomstolen står det att målet saknar motsvarighet inom immaterialrätten eftersom det är så omfattande.

– Just att det var under en sån lång tid och att det handlade om så mycket pengar, samt att det handlade om så mycket produkter, 105 stycken. Dessutom var det ett rent kommersiellt syfte. Det fanns inget annat syfte än att tjäna mycket pengar på detta, säger åklagaren Fredrik Ingblad.  

Påföljden för både upphovsrättsbrott och brott mot varumärkeslagen är böter till fängelse i högst två år, eller till maximalt tre års fängelse om flera brott begås.

Dagens domar kan jämföras med ett annat stort immaterialrättsfall, Pirate Bay-domen, där 10 månaders fängelse utdömdes. Domarna är alltså höga för att röra sig om den här typen av brottslighet.

– Jag har redan fått instruktioner om att överklaga. Speciellt frågan om vad man kan kräva av en person för att förvissa sig om att man inte har gjort något fel. Den frågan bör ställas under en högre domstolsprövning, säger Hans Strandblad, som företräder företagsgrundaren med rötterna i en ort i Älvkarleby kommun.

Rättighetsinnehavarna tilldelas 27 miljoner kronor i skadestånd från de tre företagsföreträdarna och deras bolag. Dessutom ska de betala 22 miljoner kronor till staten. Rättighetsinnehavarna hade begärt mer, men var ändå relativt nöjda.

– Det är en positiv dom med en sträng påföljd och en hög ersättning som döms ut, säger deras företrädare Sara Lindbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista