Ett kort förs in i en bankomat.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

90-åring lurades att ge bort bankomatkort

Polisen har gått ut med en skarp varning för äldrebedragare i Gävle. Orsaken är att en 90-årig man sent i går eftermiddag lurades att lämna ifrån sig sitt bankomatkort och kod.

Mannen hade blivit uppringd av en person som påstod att mannens svägerska hade låst in sin nyckel i bilen och behövde pengar.

Efter telefonsamtalet kom en ung kvinna hem till 90-åringen och uppgav att hon kom från en bärgningsfirma och att hon skulle hämta bankomatkort och kod hos mannen.

En timme efter händelsen spärrade anhöriga till mannen kortet. Det är ännu oklart hur mycket pengar bedragarna hann stjäla från kontot och banken kontrollerar det under fredagen.

Polisen ser mycket allvarligt på det som hänt och varnar om att man aldrig ska lämna ifrån sig kontokort och kod till okända personer.

De påpekar också att man alltid ska motringa sina anhöriga och fråga om de önskar hjälp när någon ringer och begär pengar. 

Polisen vill även ha in tips från allmänheten om bedragarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".