Åtal väckt för 10 år gammal våldtäkt i Söderhamn

1:26 min

I dag åtalades en 34-årig man för en våldtäkt som skedde för nästan tio år sedan i Söderhamn. En ung kvinna överfölls då i närheten av Konsum på Tallvägen.

Enligt åklagaren Micael Dahlberg var det en slump att mannen hittades och kunde bindas till våldtäkten så pass många år sedan brottet begicks, vilket är mycket ovanligt.

– Det är ju nästan preskriberat, det hände den 12 november vill jag minnas och det var inte många veckor kvar, säger Micael Dahlberg.

Utredningen kring våldtäkten var i praktiken klar i slutet av 2006 och början av 2007. Det enda som fattades var den skyldige gärningsmannen.

Det fanns några misstänkta men polisen hittade aldrig rätt person förrän nu.

I somras dömdes den nu misstänkte mannen utomlands för ett annat brott och när hans DNA testades kom en träff upp på våldtäkten i Söderhamn.

Mannens DNA testades då på nytt av NFC i Linköping.

– Då får man högsta tänkbara grad av säkerhet som det går att få och då häktades han, säger Micael Dahlberg.

Är den starkaste bevisningen DNA:t som har hittats?

– Ja utan det hade det inte funnits några möjligheter att binda den här personen till det här brottet.

Minimistraffet för en våldtäkt är två år och Micael Dahlberg menar att våldtäkten i Söderhamn har ett högre straffvärde.

– Det här är ju en överfallsvåldtäkt, hon blev påhoppad och misshandlad utomhus. Jag skulle själv bedöma straffvärdet till kanske 3,5 år, säger Micael Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista