Hindren på trottoarerna blir farliga när man inte ser, säger Lars Engberg, ombudsman i Synskadades riksförbund, som firade Den vita käppens dag på lördagen.
Hindren på trottoarerna blir farliga när man inte ser, säger Lars Engberg, ombudsman i Synskadades riksförbund, som firade Den vita käppens dag på lördagen. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio

Färre hinder än väntat på trottoarerna

"Man kan slå sig rejält"
0:45 min

Det står ofta alldeles för många saker i vägen på trottoarerna, särskilt gatupratare och cyklar. Det anser Synskadade Riksförbund i Gävleborg, som på lördagen avslutat sin kampanj "Gata för alla" med en promenad med vita käppar på Södra Kungsgatan i Gävle.


- Det handlar om skyltar som står alldeles för långt ut. mitt i gatan eller mitt på trottoaren, som man kan springa på och slå sig på ganska rejält om man inte ser. Det står även en del cyklar som företrädesvis borde stå i cykelställ som står på trottoarerna, säger Lars Engberg, ombudsman på Synskadades riksförbund.

- Det var dock lite mindre hinder än vad vi trodde att det skulle vara. Vi trodde att vi skulle hitta ännu mer, säger han.

Två dagar under september var medlemmar i föreningen ute och satte lappar på hinder de stötte på, som en påminnelse till ägarna av hindren. Kampanjen avslutades på lördagen.

- Den här kampanjen har haft två budskap. Det är dels "Gata för alla", dels "Visa Käppvett", det vill säga respektera den vita käppen. Den vita käppens dag firas internationellt varje år den 15 oktober och därför går vi en parad med vita käppar längs Södra Kungsgatan, säger Lars Engberg.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".