Bilar passerar fartkamera. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Bilar passerar fartkamera. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Trafikverket bemöter kritiken mot nya fartkamerorna

"En jämn fördelning mellan 70-,80- och 90-sträckor"
0:39 min

Trafikverket svarar nu på kritiken om var de nya fartkamerorna i Hälsingland har satts upp. Enligt kritiken har de satts upp på många 90-sträckor och inte genom samhällen. 

Tolv nya fartkameror har satts upp i Hälsingland - mellan Alfta och Edsbyn och mellan Delsbo och Hudiksvall.

I våra lokala nyheter i morse har vi hört kritik mot att kamerorna ofta har satts upp på många 90-sträckor och inte genom samhällen. Det tycker Mikael Bergqvist från Bjuråker.

Gabriella Gullikson, utredare på Trafikverket, förklarar hur de har tänkt på sträckan Delsbo och Hudiksvall. 

– Det är inte en mötesfri väg, det är höga hastigheter på vägen, det är höga medelhastigheter och stor risk för olyckor. Vi har planerat att sätta upp sex kameror på den här sträckan och det är en kamera som inte har satts upp än och det är på en 70-sträcka, säger hon.

– Tittar man på de 1500 kameror som vi har i Sverige så är det så att ungefär 30 procent sitter på 90-sträckor, ungefär 30 procent på 80-sträckor och 30 procent på 70-sträckor - så det är en ganska jämn fördelning ändå, säger Gabriella Gullikson, utredare på Trafikverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".