Per Samuelsson har skrivit boken "Krydda med Musik".
Per Samuelsson har skrivit boken "Krydda med Musik". Foto: Maria Sundell/Sveriges Radio

Den ljudmässiga kryddburken finns

"Det finns ett antal sätt att matcha mat och musik på"
4:41 min

Krydda maten med musik. Ja, det är faktiskt möjligt. Det hävdar Gävlekompositören Per Samuelsson som har skrivit en bok om hur maten kan smaka bättre ackompanjerad av rätt musik.

Författaren och tonsättaren Per Samuelsson från Gävle har specialiserat sig på att skriva musik som förstärker smaker, och på torsdag släpps hans bok "Krydda med musik".

Per Samuelsson har komponerat middagar för hundratals gäster, men frågan är hur Wenda ska musiksätta sin middagsdate hemma.

– Det finns ett antal olika sätt man kan matcha smak och musik på, berättar han.

Det kan handla om att koppla en smak till en egen erfarenhet, till exempel från uppväxten eller från en resa.

– Det enklaste sättet är en geografisk matchning. Italiens mat - italiensk musik, föreslår Per Samuelsson.

Musiken och även ljud i allmänhet kan inte förändra smaker, men däremot förstärka smaker som redan finns där, och känslor som redan finns där förknippade med maten, förklarar Per Samuelsson.

Till exempel finns det mycket forskning kring pubmiljö och ljud, och det är inte en skröna att högre volym på musiken gör att det dricks mer öl.

– Vid 72 decibel kommer det att ta 14 och en halv minuter att dricka en draft med öl. Vid 88 decibel tar det 11 och en halv minut, berättar Per och pekar på att stress är den sannolika orsaken till att vi dricker snabbare när musiken är högre.

Men hög volym har också andra effekter på det vi äter och dricker.

– Det är att smakintensiteten går ner. Så om krögaren lagar bra mat så kommer den att smaka mindre, konstaterar Per Samuelsson.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".