Nadia Aden från Söderhamn blev könsstympad som sjuåring. Foto: Wenda Hajo / P4 Gävleborg
1 av 2
Nadia Aden från Söderhamn blev könsstympad som sjuåring. Foto: Wenda Hajo / P4 Gävleborg Foto: Wenda Hajo / Sveriges Radio
Det finns olika typer av könsstympning, där sk faraonisk, typ tre är värst. Alla yttre delar skärs bort och så syr man igen. Foto: Karolinska universitetssjukhuset.
2 av 2
Det finns olika typer av könsstympning, där sk faraonisk, typ tre är värst. Alla yttre delar skärs bort och så syr man igen. Foto: Karolinska universitetssjukhuset.

När hon vaknade stod läkaren i vardagsrummet

"Man lever med det här varje minut av sitt liv"
1:01 min

Miljontals flickor könsstympas varje år, främst i länderna runt Afrikas horn och i Mellanöstern. Och många flickor i Gävleborg som kommer därifrån är könsstympade.

Nadia Aden från Söderhamn utsattes för det när hon var sju år gammal. Nu vill hon berätta om sina erfarenheter och föreläser därför i skolor om sina och andras upplevelser.

–Jag minns att man fick stå i kö och väntade på att bli könsstympad. Det var många kvinnor på plats som var där för att hålla i benen, säger Nadia Aden.

Det var en fredagsmorgon hemma i Somalia när hon vaknade upp och insåg att det skulle ske när hon kände igen läkaren som stod i hennes vardagsrum. Hon var sju år gammal.

Vad visste du om det som skulle ske?

– Jag visste inte så mycket, bara att man skulle bli könsstympad. Man såg fram emot presenten och alla gäster som skulle komma.

Presenten?

– Man får presenter från alla som hälsar på, det blir som jul, svarar Nadia.

 Själva ingreppet gjordes hemma. Tillsammans med henne fanns hennes syster och ett par till granndöttrar. Hon minns inte själva ingreppet men hon minns att dom satt och väntade i kö på sin tur. 

Vad sa ni till varandra under tiden ni väntade på könsstympningen?

– Det är ingen som vågar prata, det finns flickor som springer iväg men som blir upphämtade, säger hon. Man är jätte nervös och rädd och kan inte prata med någon.

Det finns olika typer av kvinnlig könsstympning. I den minsta av ingreppen tas förhuden på klitoris bort och ibland även hela eller delar av klitoris. I den grövsta formen skärs alla yttre delar av könsorganet bort, dvs klitoris samt inre och yttre blygdläppar. Därefter sys dom yttre blygdläpparna ihop så att slidöppningen täcks. En liten öppning lämnas längst ner mot anus så att urin och menstruationsblod kan rinna ut.

Man kan inte gå på toa och kissa som en vanlig människa utan får sitta där i 20-30 minuter och vänta på att det ska komma ut.

– Det här är någonting man lever med varje minut av sitt liv, säger Nadia Aden. 

Varför är det viktigt för dig att föreläsa om det här?

– Jag har träffat så många unga tjejer som har jätte problem med effekterna av deras könsstympning men det är inte så många som vågar ta upp det. Det är en jätte svår sak men som jag tycker man måste prata om.

Lyssna på hela intervjun med Nadia Aden nedan om dagen hon blev könsstympad och vad som fick henne att börja föreläsa! 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".