Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Nazif Achirou, handläggare och arbetsplatsombud vid förvaret i Gävle och Angelica Mårtensson, handledare vid förvaret i Gävle.
2 av 3
Nazif Achirou, handläggare och arbetsplatsombud vid förvaret i Gävle och Angelica Mårtensson, handledare vid förvaret i Gävle. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Katarina Andersson, chef på förvaret i Gävle.
3 av 3
Katarina Andersson, chef på förvaret i Gävle. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Nazif på förvaret blev mordhotad på jobbet

"Det påverkar oss både på jobbet och hemma"
1:40 min

En person som skulle utvisas hotade Nazif Achirou i Gävle. Nazif tog hotet på allvar, men arbetsgivaren anmälde aldrig till Arbetsmiljöverket. Totalt har myndigheten bara gjort 1 anmälan på över 100 incidentrapporter i Gävleborg, visar vår granskning.

Trots att Migrationsverkets personal utsätts för dödshot och våld på jobbet anmäler myndigheten nästan aldrig händelserna till Arbetsmiljöverket. Det visar Sveriges Radios granskning.

Nazif Achirou är handläggare och arbetsplatsombud på förvaret i Gävle. Han har blivit utsatt för ett dödshot som han tog på allvar - bland annat eftersom person som skulle utvisas har koppling till IS.

– Han sa att han skulle komma tillbaka. Det kändes väldigt obehagligt. Verkligen.

P4 Gävleborg har granskat över 100 incidentrapporter som upprättats inom Migrationsverket i Gävleborg i år. Bara ett enda fall har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Enligt Arbetsmiljöverket ska allvarliga arbetsolyckor, allvarliga tillbud och allvarligt menade dödshot anmälas. 

– Om man är osäker på om man ska anmäla är det bättre att anmäla en gång för mycket än inte alls, säger Mikael Syk, jurist på Arbetsmiljöverket.

I Gävleborg har säkerhetsavdelningen fått kopplas in efter att två anställda blivit förföljda.

Personal har fått knytnävsslag måttade mot sig, fått hotfulla frågor om var de bor och tvingats avvärja aggressiva utbrott. Men inget av det har anmälts.

Flest hotfulla och våldsamma händelser inträffar på förvaret i Gävle. Men enhetschefen Katarina Andersson tycker inte att de gjort något fel som inte anmält dem.

– Man har gjort den individuella bedömningen i varje enskilt ärende att det inte varit tillräckligt allvarligt för att anmäla till Arbetsmiljöverket.

Och Nazif Achirou på förvaret vill nu att rutinerna ses över.

– Det är ändå allvarliga saker, så påverkar oss som anställda, både här på jobbet och även hemma i privatlivet. Det måste man kunna ta itu med på rätt sätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".