Några av Migrationsverkets incidentrapporter för 2016.
Foto: Emma Hjortman/Sveriges radio.

Fackförbundet ST anmäler Migrationsverket efter vår granskning

"Ser allvarligt på det"
1:41 min

Efter Sveriges Radios granskning av Migrationsverkets brist på anmälningar till Arbetsmiljöverket riktar fackförbundet ST nu kritik mot Migrationsverket.

Att allvarliga fall av hot och våld mot personalen anmäls till Arbetsmiljöverket är viktigt för att de ska kunna hjälpa till att utreda brister i arbetsmiljön som kan åtgärdas.

P4 Gävleborg lät Sanna Norblad, ordförande för fackförbundet ST inom Migrationsverket ta del av en del av de händelser som aldrig anmälts till Arbetsmiljöverket. 

– Jag ser att en del kanske borde vara rapporterade till Arbetsmiljöverket. Utifrån fackligt perspektiv kommer vi att ta upp det här. Jag ser allvarligt på att man kanske inte följt de rutiner som finns centralt, säger hon.

Antalet incidentrapporter inom Migrationsverket har ökat kraftigt i år, från 1698 under januari-september i år jämfört med 1169 samma period året innan.

Samtidigt har ST-facket har nyligen slagit larm i en rapport om att Migrationsverket sticker ut som en av de arbetsplatser som är extra utsatt för hot och våld.

Men trots detta har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket sjunkit kraftigt, från 29 förra året fram till slutet av september, till 12 samma period i år.

Att det skulle bero på en högre anmälningsbenägenhet, samtidigt som incidenterna blivit mindre allvarliga, tycker inte Sanna Norblad från fackförbundet ST känns som en heltäckande förklaring.

– Nej, det tycker jag inte.

Nu anmäler fackförbundet Migrationsverket till en arbetsmiljökommittén inom myndigeheten där både skyddsombud och fackförbund sitter med. 

Om en anmälan till Arbetsmiljöverket inte görs fast den borde ha gjort det kan det polisanmälas och straffet bli böter.

Men Magnus Önnestig, regionchef på Migrationsverket Region Mitt, tycker inte att man i nuläget kan dra slutsatsen att det anmäls för lite.

– Att det varierar från 12 till 29, det måste vi titta djupare på. Men om det finns skäl att anmäla så ska vi självklart göra det.

Nu kommer fackförbundet ST göra en anmälan till myndighetens arbetsmiljökommitté för att få svar på varför Migrationsverket anmäler så få fall av hot och våld till Arbetsmiljöverket.

– För den enskilda är det absolut inte bra. Om den enskilde får svårigheter framöver och mår dåligt så är det jätteviktigt att det är anmält.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".