Två tonårspjkar som sitter på klipporna vid en sjö.
1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/TT
Halvbild på Eva Randell som ler och tittar in i kameran.
2 av 2
Eva Randell, forskare som undersökt tonårspojkars hälsa. Foto: Lars Svan

Bra relationer viktigast för att tonårspojkar ska må bra

Eva Randell: Hälsa är emotionellt framförallt, inte kroppsligt för dem
2:04 min

I Gävleborg har man under året satsat på att höja kunskapsnivån om psykisk ohälsa hos unga eftersom allt fler unga mår psykiskt dåligt. Och nu visar en ny doktorsavhandling av Eva Randell - forskare i Folkhälsa - att känslomässig hälsa och att ha nån att prata med är viktigare för tonårspojkar än hur de mår fysiskt.

Eva Randell har undersökt hur tonårspojkars hälsa är och vad som påverkar den. Hon har intervjuat 33 tonårspojkar. Hennes undersökningar visar att de flesta mår väldigt bra, men inte alla.

– Det finns en liten grupp som inte alls mår bra. De har inte någon att vända sig till och vet inte riktigt heller hur man gör och så har de svårt att hantera känslor, berättar hon.

Allt eftersom forskningen kom framåt stötte hon på saker som överraskade henne. Till exempel så trodde hon att tonårspojkars hälsa skulle vara mer fysisk, till exempel att det är viktigt att ha en snygg kropp.

– Men det är den känslomässiga hälsan som är viktigast, och relationer framförallt, säger Eva Randell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".