Kristoffer Roslund brinner speciellt för värdegrundfrågor inom förskolans verksamhet.
Kristoffer Roslund brinner speciellt för värdegrundfrågor inom förskolans verksamhet. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Kristoffer i Gävle förlorar nästan två miljoner på sitt yrkesval

"Vi är otroligt viktiga för samhället. Vi förtjänar högre löner"
1:45 min

Att studera på högskola kan vara en ekonomisk förlustaffär. Den yrkesgrupp som förlorar mest på att gå en högskoleutbildning är förskollärare, enligt en ny undersökning från fackförbundet Saco.

Det är fredag på Mårdvägens förskola. Små grupper av barn sitter utspridda och ritar eller pysslar.

Kristoffer Roslund bestämde sig tidigt för vad han jobba med.

– Jag kommer ihåg när jag var ute på prao i sexan. Då tänkte jag att här var något för mig. Att det var ett spännande yrke.

Men Kristoffer Roslund och andra förskollärare kan förlora ekonomiskt på sitt yrkesval.

Flera års studier, följda av en förhållandevis låg lön gör att en förskollärare förlorar 1,8 miljoner i livsinkomst, jämfört med om de hade börjat jobba direkt efter gymnasiet, enligt en undersökning från fackförbundet Saco som kom i veckan.

Nästan lika mycket förlorar de som läser en konstnärlig utbildning, eller som studerar till tandhygienist eller arbetsterapeut. De som vinner mest på att utbilda sig är läkare, jurister och ekonomer.

Ingångslönen när Kristoffer gick ut 2004 var 17 300 kronor, berättar han.

– Jag visste ju att det var låga löner. Men jag valde yrket för att jag kände att jag skulle trivas. Jag vill ha ett jobb som jag kan gå till varje dag och som är roligt och utvecklande.

Sedan dess har ingångslönen höjts, men samtidigt har både barngrupperna och det pedagogiska ansvaret blivit större.

– Vi känner att vi är otroligt viktiga för samhället och för barnen och att vi förtjänar högre löner.

Kristoffer Roslund hade gjort samma val igen. Men han är orolig för att andra kan välja bort yrket.

– Om man jämför med andra yrken där man läser tre och ett halvt år på högskolan så tjänar de generellt högre. Det är allvarligt. Det kommer att sluta med att många inte vill läsa till förskollärare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".