KAA Gävle avhopp kommunalt aktivitetsansvar
1 av 2
Emelie Bohman tycker att hon får bra stöd av KAA. I bakgrunden handledaren Anne Nordenberg. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
KAA Gävle Malin Olsson
2 av 2
Vi upphör aldrig att kontakta ungdomar som vare sig jobbar eller studerar! Det säger Malin Olsson, chef vid KAA i Gävle. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Alla utanför gymnasiet registreras

Jag passade inte in!
1:46 min

Sedan skollagen skärptes förra året måste kommunerna nu registrera alla unga under 20 som inte går gymnasiet. Även de som jobbar, reser eller har hittat på något annat. Dessutom har kommunerna fått aktivitetsansvar: alla som halkar ur gymnasiet ska erbjudas hjälp framåt och helst in i utbildning igen.

Utan gymnasieexamen finns ingen framtid menar lagstiftarna och 19-åriga Emelie Bohman i Gävle är bara en av många unga som hamnat i just den knipan:

– Jag kände att jag inte passade in! Alla lärare hade så höga krav på den standard eleverna skulle ha och jag kände att jag inte kunde leva upp till den. Så jag hoppade av helt enkelt!

Hon tycker inte att skolan visade någon förståelse för den här upplevelsen:

– Nej, lärarna tar ingen hänsyn till vad eleverna känner. Det ska vara som de själva finner bäst, säger hon.

Emelie Bohman beskriver sig själv som en sammansatt personlighet som inte passade i skolans fyrkantiga hål.

– Precis så var det! Och då passar man inte in, oavsett hur mycket man försöker, konstaterar hon.

Socialt utanförskap, dåligt lärarstöd, psykiska problem och så gymnasiechocken - alltså de plötsliga kraven på resultat och studieteknik efter högstadiets mindre krävande studiegång - slår varje år ut en fjärdedel av eleverna på gymnasiet.

Emelie Bohman är alltså inte på minsta sätt unik. I Gävleborg har hittills minst 1450 unga registrerats i det kommunala aktivitetsansvaret KAA och bara i Gävle, som kanske kommit längst när det gäller att leta rätt på ungdomar utanför jobb och studier, finns just nu 850 ungdomar registrerade. Ingen utanför skolan får slinka undan säger Malin Olsson, chef för kommunens aktivitetsansvar:

– ALLA som är mellan 16 och 19 år och inte går i gymnasieskolan tillhör det kommunala aktivitetsansvaret och ska enligt lag registreras, berättar hon.

Vad händer då om man inte vill vara med!

– Det är förstås frivilligt att delta i verksamheten, men om någon tackar nej till en aktivitet som vi erbjuder så kontaktar vi denne igen, och igen, och igen..!

Ni är på KAA är alltså väldigt envisa?

– Det är det är vårt uppdrag! konstaterar Malin Olsson.

Oavsett om man jobbar, reser eller bara njuter av friheten från skolan, SKA det kommunala aktivitetsansvaret KAA hålla koll på vad man gör. Och den som bara sitter hemma och kollar TV-serier, ja den blir som precis som Emelie Bohman erbjuden aktiviteter - personlig uppmärksamhet och individuell vägledning om hur man kan fortsätta livet framåt..:

– Jag har fått hjälp att komma in på rätt väg! Jag ska ju inte bara sitta hemma och slöa utan jag ska ut i arbetslivet och trivas med det. Jag ska inte bara sitta en mörk håla utan tjäna egna pengar och må bra där jag är och med jag gör, säger hon övertygat!

Det verkar som om Aktivitetsansvaret har fungerat i ditt fall. Det gör alltså nytta?

– Det gör det verkligen! försäkrar Emelie Bohman.

Projekt ska förhindra avhopp
Kommunerna ska alltså se till att alla ungdomar under 20 år som inte går ett nationellt gymnasieprogram registreras och erbjuds aktiviteter.

Kommunerna jobbar med de som hoppar av eller inte ens börjar gymnasiet, men de försöker också att förhindra avhopp.

Och det gör man nu med ett projekt som kallas Plugg in 2.0, där Linda Källgren är projektledare.

- Viktigt att komma ihåg är att studieavbrott är en process...det sker ju inte över en dag. Det är viktigt med tidiga insatser. Ju längre tid man har utvecklat det här beteendet med att inte gå till skolan desto svårare blir det att vända trenden, säger hon.

- Det finns olika lokala mål i kommunerna men det viktigaste med projektet är att förebygga studieavbrott, säger Linda Källgren, projektledare för Plugg in 2.0.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".