SVT:s reporter Stefan Åsberg, från Gävle, till vänster och SVT:s fotograf Niclas Berglund, från Söderhamn, till höger.
SVT:s reporter Stefan Åsberg, från Gävle, till vänster och SVT:s fotograf Niclas Berglund, från Söderhamn, till höger. Foto: Privat

SVT-fotografen: "Det känns fruktansvärt och omskakade"

Niclas Berglund: Vi vidtar alla säkerhetsåtgärder vi kan
4:58 min

I går skottskadades Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen utanför Mosul i Irak. Bara några kilometer därifrån arbetar Gävlereportern Stefan Åsberg och SVT-fotografen Niclas Berglund som korrespondenter för SVT.

– Vi träffade Paul igår på sjukhuset och då hade Paul precis opererats och de hade tagit ur kulan som satt i ryggen. 

– Han var väldigt lättad och berättade att han kände sig väldigt tacksam för att det hade gått så bra. Det var ju väldigt nära, berättar Söderhamnsfotografen Niclas Berglund som bara var några kilometer ifrån. 

Dagens Nyheters fotograf Paul Hansen och tidningens mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson bevakar de irakiska och kurdiska styrkornas försök att ta över staden från IS. 

Tillsammans med andra journalister följde de en grupp kurdiska peshmergasoldater när en krypskytt öppnade eld.

Två skott som avlossades. Den första kulan tog i hjälmen och då föll han ihop på marken och skytten fortsatte att skjuta. Det här pågick i tio minuter. Tillslut kunde han försöka ta sig därifrån och ta skydd, men då blev han träffad i ryggen av den andra kulan. 

- Vi befann och några kilometer från det som hände, säger söderhamnsfotografen Niclas Berglund. 

Hur jobbar ni med säkerheten?

– Den är väldigt viktig och vi prioriterar den. När vi arbetar i dessa områden så bär vi alltid skyddsväst och hjälm. Nu har vi också en säkerhetsfirma som finns med oss varje dag, hela tiden. 

 Hur förbereder ni er för eventuella attacker? 

– Det är väldigt svårt att förbereda sig, vi försöker ha så bra koll som det bara går. 

Tryck på länken ovan för lyssna på hela intervjun med Niclas Berglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".