Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
1 av 2
Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio
Det kan inte vara någon annan säger åklagare Micael Dahlberg.
2 av 2
Det kan inte vara någon annan säger åklagare Micael Dahlberg. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Stängda dörrar på rättegång om tio år gammal våldtäkt

Försvararen: "Det måste ha skett ett misstag"
1:50 min

När rättegången om en tio år gammal våldtäkt inleddes idag vid Hudiksvalls tingsrätt beslutade rätten om att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar.

Kvinnan som för tio år sen blev slagen, sparkad och våldtagen i Söderhamn klarade inte av att se den misstänkte utan deltog från ett annat rum i tingsrätten. 

– Hon mår så dåligt av den här händelsen och väljer därför att undvika se den här gärningsmannen, berättar hennes målsägandebiträde advokat Jacob Asp.

Mannen själv nekar till brott och säger att han inte ens var i Söderhamn den aktuella tiden trots att hans DNA binder honom till våldtäkten.

–Det måste ha skett ett misstag. Allt är väl inte ofelbart. Det är väl en slutsats man måste dra och jag tänker yrka på att han frikänns, säger mannens försvarsadvokat Lars Lundkvist.

Att den misstänkte hittades är en slump. I samband med ett brott utomlands registrerades hans DNA vilket visade sig matcha prover som togs efter våldtäkten i Söderhamn. Trots det nekar 34-åringen till brott. Men åklagare Micael Dahlberg är säker på att de tagit rätt man.

– Den här DNA-analysen ger det starkaste utslaget man kan tänka sig och min uppfattning är att det är uteslutet att det kan vara någon annan. Det skulle vara en tvilling och det säger han att han inte har. Jag kommer att yrka på fängelse i tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".