Foto: Claudio Breschiani/TT.
1 av 2
Foto: Claudio Breschiani/TT.
Lars Svensson, chef över en regional utredningsgrupp som jobbar med grov internationell gränsöverskrivande brottslighet inom region Mitt.
2 av 2
Lars Svensson, chef över en regional utredningsgrupp som jobbar med grov internationell gränsöverskrivande brottslighet inom region Mitt. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Polischef: Välkomnar hårdare lagar kring människohandel

"Svårt att få dit alla pusselbitar så att det blir fällande domar"
1:44 min

Hårdare lagstiftning ska göra det lättare att komma åt människohandlare, enligt en ny utredning. Polisens människohandelsgrupp i Region Mitt välkomnar lagändringar för att fler ska kunna fällas.

Som P4 Gävleborg berättade förra veckan har polis och åklagare haft svårt att lagföra människohandlare, bland annat när det gäller sexuell exploatering. I Sverige finns 6 fällande domar de senaste fem åren.

Nu föreslås flera lagändringar som ska göra det lättare att komma åt människohandlarna.

Lars Svensson, chef för den utredningsgrupp inom polisens i Region Mitt som jobbar mot människohandel, hoppas att det här ska bidra till att fler blir dömda.

– Jag tycker att det låter positivt. För det är svårt att få dit alla pusselbitar så att det blir fällande domar.

Bland annat vill man införa två nya brottstyper.

En av dem ska kallas "utnyttjande av annans nödläge". Det är ett systerbrott till människohandel, som bland annat kan användas när en person blir utnyttjad men själva handeln inte kan bevisas.

– Naturligtvis ser vi att människorna är i nödläge. Men det är svårt att fylla rekvisiten för vad människohandel är, att det finns en utpekad gärningsman som vilselett, lurat och satt de här människorna under tvång och så vidare. Så det tror jag kan vara en fördel, absolut.

Den andra brottsrubriceringen "otillbörligt ekonomiskt utnyttjande" ska kunna användas om människor blir utnyttjade för svartarbete eller tvingas betala för en tiggeriplats. Något som Lars Svensson och hans kollegor vet förekommer, men där det även där är svårt att få någon lagförd.

– Det handlar om att få ett flyt i hela kedjan, att få dem som ligger bakom på en högre nivå utpekade och frihetsberövade.

Något annat som Lars Svensson efterlyser är en snabbare rättsprocess, eftersom både de utsatta och människohandlarna ofta hinner lämna landet.

– Att få de här människorna både anhållna, häktade och dömda på kortare tid. Det skulle vara ett framgångsrikt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".