Alternativa Halloween-lyktor i form av frukt och grönt.
Alternativa Halloween-lyktor i form av frukt och grönt. Foto: Martin Svensson / Sveriges Radio

Vi rankar fruktansvärda Halloween-lyktor

"Vi har en sådan här ananasskruv"
1:27 min

Snart är det dags för Halloween men det här året blir lite speciellt. Åtminstone för Petter och Martin från morgonprogrammet som tog kniven i handen och snidade sina egna frukt- och grönt-lyktor i morse.

 – Vi har en sådan här ananasskruv. Den ser ut som en korkskruv ungefär fast utan själva korkskruven, säger Petter Barrling.

– Den låter lite saftigt, tillade Martin Svensson innan ananasskruven gjorde jobbet och holkade ur frukten tillräckligt för att ögon, näsa och mun skulle gå att skära ut.

Här är Petters och Martins ranking över hur bra den testade frukten och grönsakerna fungerar som alternativa Halloweenlyktor:

  1. Rödlök – Förvånansvärt snygg som lykta med ljuset tänt och lätt att holka ur genom att skala bort de inre lagren. Ett minus är doften av varm rödlök – om man inte gillar doften av varm rödlök.
  2. Ananas – Lite lurig att gröpa ur men med exempelvis en annanasskruv (sök på nätet) så går det bra. Roligt med blasten som frisyr!
  3. Melon – Levererar precis som pumpan en stabil lykta men med godare innehåll.
  4. Paprika – Det behövs inte speciellt mycket jobb för att holka ur den men det kan vara svårt att få plats med ljuset. Välj färg på paprikan för att variera lyktorna där hemma.
  5. Lime – Ta en stor lime! Annars får inte ljuset plats. Svår också att holka ur och det är svårt att göra något vettigt med innehållet som blir över.

Till sist, som alltid, ta det försiktigt med elden och lämna inte ljuset obevakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".