Irene på Gästrike Katthem med en fyrbent vän.
Irene på Gästrike Katthem med en fyrbent vän. Foto: Wenda Hajo

Många väljer fel katt när de ska adoptera

De människorna är guld värda!
0:37 min

Katter är precis som vi människor. Vissa är väldigt sociala, och andra är mer reserverade. Men när vi adopterar katter väljer vi ofta fel.

Enligt en färsk undersökning gjord av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) tenderar vi människor att bedöma katten utifrån hur den beter sig på katthemmet. Katter som ligger avslappnade med utsträckta ben och svansen i en båge runt den egna kroppen tilltalar oss. De katter som däremot har en avvaktande kroppshållning och håller huvudet högt för att bättre kunna överblicka läget väljer vi gärna bort.

Det här betyder i förlängningen att de katter som föredrar en lugn miljö blir kvar på katthemmen, medan de som lätt anpassar sig till - och kanske föredrar - en stökig miljö snabbt blir adopterade.
En ensam människa kan göra mer skada än nytta om hen adopterar en katt som behöver många andra katter omkring sig för att trivas. 

På Gästrike katthem är man väl medveten om den här problematiken. Irene som arbetar där berättar att de så långt det är möjligt ser till att katterna kommer till hem där de får det så bra som möjligt, både för katten och den adopterande familjens skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".