Efter branden är vattnet förorenat i Hamre. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
Efter branden är vattnet förorenat i Hamre. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio
#skummetihamre

Kraftig ökning av skadliga ämnen i brunn i Hamre

Halterna av skadliga ämnen i en av brunnarna i byn Hamre utanför Hudiksvall har ökat kraftigt. Det visar kommunens senaste vattenprover som kom i dag.

Värderna i en av brunnarna ligger nästan fyra gånger över Livsmedelsverkets rekommendation kring när man inte ska dricka vattnet.

Även i en av de andra brunnarna ökar halterna, medan halterna i en av brunnarna har sänkts rejält. Minskningen kan enligt kommunen bero på att den brunnen har spolats.

Det har nu gått snart två år sedan Norrhälsinge räddningstjänst använde ett brandskum med skadliga ämnen som gick ner i flera av byns brunnar. Sedan dess har en del av byborna inte vågat dricka vattnet.

– Jag tror aldrig att vi kommer att bli av med de här ämnena i vattnet, säger Daniel Turås, en av de boende i byn.

Kommunen har sagt att man ska ta vattenprover tills värderna ligger under den åtgärdsgräns som satts av Livsmedelsverket. Något som kan ta tid.

– Det är mycket möjligt. Det gäller att ha tålamod, säger Per Tenne, Miljö- och hälsoskyddsinspektör inom Hudiksvalls kommun. 

Parallellt med att vattenprover tas prövas även ansvarsfrågan i fallet rättsligt. Länsstyrelsen ska senare i höste ta ställning till om räddningstjänsten kan ses som juridiskt ansvariga för föroreningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".