På anstalten Gruvberget norr om Ockelbo har kriminalvårdare vid flera tillfällen fått arbeta helt själva.
1 av 2
På anstalten Gruvberget norr om Ockelbo har kriminalvårdare vid flera tillfällen fått arbeta helt själva. Foto: Kriminalvården
Linda Salenmo, anstaltschef i Gävle, menar att det måste vara minst två kriminalvårdare på plats.
2 av 2
Linda Salenmo, anstaltschef i Gävle, menar att det måste vara minst två kriminalvårdare på plats. Foto: Malin Jansson / Sveriges Radio

Vårdare tvingas övervaka mördare ensamma

"Det känns väldigt obehagligt"
1:43 min

Kriminalvårdare på anstalten Gruvberget norr om Ockelbo har vid flera tillfällen tvingats jobba långa pass helt ensamma. Anstalten, som ligger långt ut i skogen med besök av långtidsdömda brottslingar, ska av säkerhetsskäl ha minst två vårdare på plats. Men det efterföljs inte, visar utdrag från Gruvbergets personalscheman.

— Vi är ju långt ute i skogen och om det händer någonting så är du ju helt själv. Det känns väldigt obehagligt. Ibland kommer det folk hit som har blivit dömda för mord. Och här finns tillgång till kniv och allt möjligt, säger en av Gruvbergets kriminalvårdare, som vill vara anonym. 

Till Gruvberget, fyra mil norr om Ockelbo, kommer personer med långa fängelsestraff för olika kurser. Och av säkerhetsskäl ska det enligt kriminalvårdens policy därför finnas minst två vårdare på plats när anstalten har verksamhet.

Men utdrag från Gruvbergets personalscheman visar att det inte efterföljs. Vår källa berättar att det ignorerats av platschefen Rolf Johansson.

— När vi säger att vi är för få på schemat tvingar han oss att jobba ensamma ändå. Han driver anstalten som om det vore hans eget företag.

Senast för två veckor sedan var det en kriminalvårdare som fick jobba ensam hela två nätter.

Rolf Johansson själv pekar på personalbrist.

— Sådana här situationer kan uppkomma faktiskt. Det är ju så om folk är borta, blir akut sjuka eller om det händer andra saker, säger Rolf Johansson. 

Men beslutet att ibland låta Gruvberget gå under grundbemanning verkar inte ha förankrats högre upp. För Linda Salenmo, anstaltschef i Gävle, var det något helt nytt.

— Ja, den här uppgiften fick jag till mig i morse när jag tittade på det här också. Det är felplanerat, så här får man inte planera. Så det här kommer jag att utreda vidare.

Varför kan man inte arbeta själv?

— Så ser inte organisationen ut, utan man ska vara minst två kriminalvårdare i tjänst. Och är det så att man går under grundbemanning så ska det sanktioneras av övre chef, det vill säga mig, och jag har ingen kännedom om detta, säger Linda Salenmo och menar att det inte kan handla om någon personalbrist. 

— Hamnar man i ett sådant läge så vänder man sig till vår organisation här i Gävle så hjälper vi till. Så pass många är vi som jobbar här, så det ska gå att lösa, säger Linda Salenmo. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".