EU-migranter avhystes från boendet i skogen i Sätra i Gävle. Många husvagnar och fordon klarar inte av att flytta en gång till.
EU-migranter avhystes från boendet i skogen i Sätra i Gävle. Många husvagnar och fordon klarar inte av att flytta en gång till. Foto: Martina Söderlind/Sveriges Radio

EU-migranterna tvingades flytta - inget boende under vintern

"Jag vet inte vart jag ska ta vägen nu"
1:27 min

I dag var EU-migranterna i Gävle tvungna att lämna den plats där de bott de senaste månaderna.

Det är ett 40-tal personer som bott i husvagnar i skogen i Sätra men som nu idag avhystes från platsen av polisen. I tisdags fick EU-migranterna information från polisen, både ett skriftligt och ett muntligt med hjälp av tolk, att de senaste under torsdagen skulle lämna platsen. 

Ett tungt besked menar Hrisina Ivanov som bott i skogen bakom vattentornet i Sätra i tre månader. 

– Jag mår jättedåligt och är ledsen. Jag vet inte vart jag ska ta vägen men jag kommer åka efter de andra - men vet inte vart. 

Hon har plockat blåbär i skogen och sålt i centrala Gävle för att försörja sig själv, men tvingas nu flytta från platsen efter att polisen fått i uppdrag av Gävle kommun att avhysa de människor som bosatt sig i Sätra.

 – Jag tycker det har gått bra. Det har varit en målsättning att det får ta tid, men de måste lämna under dagen, säger Tobias Hansson vid polisen i Gävle som är insatsledare för avhysningen i Sätra.  

– När vi kom i morse så var det ingen som hade flyttat. Men det pågår just nu.

Under dagen så sågs EU-migranterna köra genom centrala Gävle med sina husvagnar och ska de ha bosatt sig på Alderholmen igen - enligt uppgifter till P4 Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".