Ellika Sahlin med sin avhandling om genetiska metoder som kan förbättra fosterdiagnostiken.
Ellika Sahlin med sin avhandling om genetiska metoder som kan förbättra fosterdiagnostiken. Foto: Privat

Ellika klar efter fyra års forskning

Ellika Sahlin, doktorand: Vi har kommit en bit på vägen
1:57 min

Ellika Sahlin från Söderhamn har skrivit en avhandling om genetiska metoder som kan förbättra fosterdiagnostiken.

I hennes avhandling "New molecular tools for prenatal diagnosis" har nya genetiska metoder använts och utvärderats, i syfte att förbättra fosterdiagnostiken och öka kunskapen om fosters utveckling i både hälsa och sjukdom. Dessutom har de undersökt gravida kvinnors attityder, medvetenhet och preferenser gällande fosterdiagnostik.

Ellika Sahlin har forskat i fyra år.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Ett av dem mest spännande resultaten är att ganska stor del av min forskning har jag ägnat åt att studera foster som dött sent i graviditeten, för missfall tidigt i graviditeten är ju väldigt vanligt. Däremot, tack och lov, är det ovanligt att fostren dör sent i graviditeten. Därför utreds dessa ganska noga då man vill hitta orsaken till att de dött. Det har funnits en del små studier sen innan som indikerat att vissa av de här fostren dött till följd av hjärtsjukdom. Så i en av mina studier har vi analyserat 290 foster som dött i sen graviditet och sett att lite mer än en femtedel har en genetisk variation som har blivit kopplad till hjärtsjukdom tidigare, säger Ellika Sahlin och fortsätter:

– Det här är den största studien av den här typen som har gjorts och ett viktigt första steg för att säga att det här är intressant och det här kan vi forska mer i.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".