Flera skogsbränder i länet

Blixtnedslag har orsakat flera skogsbränder i länet, de flesta i Hälsingland. De flesta har varit mindre bränder som räddningstjänsten har lyckats släcka, men sedan söndag eftermiddag härjar en större skogsbrand i Norra Blommaberg utanför Edsbyn.

Släckningsarbetet pågår fortfarande måndag eftermiddag. Ulf Jonsson, som är räddningschef i Ovanåker, berättar att man har tagit hjälp från närliggande kommuners räddningstjänst. Räddningstjänsten har på eftermiddagen på måndagen kontroll över branden, men solen och värmen orsakar hela tiden nya småbränder i området, som mäter cirka 1,5 kilometer gånger 400 meter.

Eftersläckningsarbetet beräknas pågå även under tisdagen.

Nya större skogsbränder har under eftermiddagen på måndagen också upptäckts ivid Lindefallet norr om Söderhamn och vid Skålvallen nära Ljusdal.

Flera mindre bränder längs tågrälsen mellan Kilafors och Ockelbo orsakade under måndag förmiddag förseningar i tågtrafiken. Enligt räddningstjänsten berodde de förmodligen på gnistor från bromsarna på ett passerande tåg. De bränderna fick man under måndagseftermiddagen kontroll över.