På anstalten Gruvberget norr om Ockelbo har kriminalvårdare vid flera tillfällen fått arbeta helt själva.
På anstalten Gruvberget norr om Ockelbo har kriminalvårdare vid flera tillfällen fått arbeta helt själva. Foto: Kriminalvården

Tillät ensamövervakning av mördare - chefen omplaceras

"Vi måste omfördela personal för att lösa det här"
1:06 min

Kriminalvårdare på anstalten Gruvberget norr om Ockelbo har vid flera tillfällen tvingats jobba långa pass helt ensamma. Nu omplaceras platschefen.

Anstalten, som ligger långt ut i skogen med besök av långtidsdömda brottslingar, ska av säkerhetsskäl ha minst två vårdare på plats. Men det efterföljs inte, visar utdrag från Gruvbergets personalscheman.

– Nu utreder vi det här vidare. I nuläget har han andra arbetsuppgifter och är inte kvar som platschef på Gruvberget och chefsansvaret lyfts över till en annan person, säger Cathrin Ahlgren, chef kriminalvården region norr.

Så platschefen Rolf Johansson kommer att få arbeta kvar?

– Han är inte kvar som chef på anstalten Gruvberget i nuläget utan chefsansvaret har lyfts över till en annan person.

Vad gör ni nu?

– Nu säkertsäller vi vad som har gått fel och åtgärdar det. I den mån det inte finns personal att fördela så måste vi omfördela från annan kriminalvårdsverksamhet som vi har för att lösa det här. Och i sista läget så kan vi inte bedriva verksamhet där. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".