Henrik Lindberg.
1 av 2
Henrik Lindberg. Foto: Catrin Landén
Henrik Lindberg.
2 av 2
Henrik Lindberg. Foto: Catrin Landén

Henrik vill sprida kunskap om kortvuxna

"Vi är egentligen som alla andra vi är bara lite kortare"
1:38 min

– Vi är egentligen som alla andra vi är bara lite kortare, säger Söderhamnaren Henrik Lindberg, kassör i Föreningen för kortvuxna. Under oktober har föreningen försökt att skapa lite extra uppmärksamhet kring de kortvuxnas vardag.

I många länder möter kortvuxna personer olika typer av sociala och fysiska hinder, som står i vägen för vissa val och möjligheter i livet.

Därför är oktober månad till för att sprida kunskap om kortväxthet och uppmärksamma dom problem som fortfarande finns i dag. Det är första året som Föreningen för kortvuxna i Sverige uppmärksammar den här månaden.

– Det här är fortfarande väldigt nytt för oss, men vi kommer att jobba avsevärt mycket mer med det nästa år, säger Henrik Lindberg.

Han hoppas att uppmärksamheten ska hjälpa till att avdramatisera och sprida kunskap kring kortvuxna.

– Normallånga människor kanske inte har mött en kort människa och när de träffar oss första gången så vet de inte riktigt hur de ska hantera det. Det blir en besvärlig situation, framför allt för dem. De säger klumpiga saker och de blir rädda helt enkelt, säger Henrik Lindberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".