Löv på cykelbanan - farligare än man kan tro.
1 av 3
Löv på cykelbanan - farligare än man kan tro. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio
På vissa ställen är det väldigt mycket löv, tycker Thérése Stiernstedt.
2 av 3
På vissa ställen är det väldigt mycket löv, tycker Thérése Stiernstedt.
- Det blir halt av löven, säger Lisbeth Rundgren.
3 av 3
- Det blir halt av löven, säger Lisbeth Rundgren. Foto: Ingegerd Sörgard/Sveriges radio

Regler saknas för lövsopningen

"Vi har sopat i tre veckor"
1:37 min

Var tionde cykelolycka under oktober beräknas bero på hala löv. Trots det har få kommuner några klara regler för när löven ska sopas upp.

Thérése Stiernstedt, som kommer med sin cykel vid Stortorget i Gävle, hör till dem som oroar sig ibland.

– Ja, löven är ju en halkrisk. Jag har tänkt på det för när jag var ung halkade jag ganska mycket på löven när jag cyklade omkring. På vissa ställen är det väldigt lövfritt och på andra är det väldigt mycket. Jag cyklade vid Fjärran höjderbadet i går och där var det väldigt mycket löv, säger hon.

Hon är inte ensam om att tycka att det är mycket löv som borde sopas upp.

– I dag var det väldigt mycket löv på cykelbanan mellan Stigslund och Sätra. Det blir ju lite slirigt, säger Anna Lena Hedbom.

– Ja, det blir halt av löven. Jag märkte det här över Gamlebron och ner här vid kyrkan, säger Lisbet Rundgren.

När det gäller snön har kommunerna oftast tydliga regler när det gäller hur ofta gång- och cykelbanor och vägar ska röjas. I Gävle är regeln att snösvängen skickas ut när det fallit 4-5 cm snö på cykelvägarna. Men ingen av de kommuner i länet som vi har pratat med har någon motsvarande regel för lövsopningen.

När det gäller löv tar beslutet dag för dag, berättar Viktor Ålin, gatuingenjör i Gävle.

– Det är svårt att planera eftersom träden växer olika tätt i olika delar av kommunen och fäller löven i olika takt. Nu har vi sopat löv i tre veckor och det vi gör då att våra entreprenörer åker ut i områdena och tittar på hur stor del av löven som fallit ner och så gör vi en avvägning tillsammans med dem, och går ut och sopar områdena. Dessutom försöker vi hålla lite extra puts på våra prioriterade cykelvägnät för vinterväghållning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".