Adam som har Downs syndrom, autism och medelsvår utvecklingsstörning.
1 av 3
Adam som har Downs syndrom, autism och medelsvår utvecklingsstörning. Foto: privat
Tack vare personlig assistans kan 14-årige Adam få göra det han älskar, bland annat att rida.
2 av 3
Tack vare personlig assistans kan 14-årige Adam få göra det han älskar, bland annat att rida. Foto: privat
Lena Westerberg är orolig över sonen Adams framtid.
3 av 3
Lena Westerberg är orolig över sonen Adams framtid. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Oro att barn mister personlig assistans

"Anhöriga och föräldrar sliter ut sig"
1:32 min

Regeringen har beslutat att se över LSS eftersom kostnaderna för personlig assistans skenat iväg. Det har skapat oro hos många föräldrar.

Redan nu är Försäkringskassan strängare i sina behovsbedömningar och flera har blivit av med personlig assistans. Lena Westerberg i Söderhamn är mamma till 14-årige Adam. Han har Downs syndrom, autism och medelsvår utvecklingsstörning. Adam går i sjunde klass och trivs bra på skolan med klasskamrater och lärare.

– Adam har assistans all vaken tid utom under skoltid då ansvarar skolan, berättar Lena. 

Det är mer än 20 år sedan LSS och lagen om assistansersättning trädde i kraft, något som förbättrat levnadsvillkoren för personer med omfattande funktionsnedsättningar.

– På fritiden tycker Adam om att rida här hemma på gården. Han bowlar och går på rytmik.

Kostnaderna för LSS har fördubblats de senaste tio åren och uppgår nu till 30 miljarder. Regeringen har därför beslutat att lagen ska ses över för att bryta kostnadsökningarna. Första oktober 2018 ska översynen av LSS redovisas.

– Det värsta som kan hända är att de kommer fram till att Sverige inte har råd med assistans. Och att vi går tillbaka till institutioner igen.

Men redan nu gör Försäkringskassan striktare behovsbedömningar inom personlig assistans sedan regeringen i regleringsbrevet för 2016 uppmanat till att bryta utvecklingen av antalet timmar.
Något som oroar Lena Westerberg.

– Jag tänker att först skulle man gjort klar utredningen och sett var läckan av pengar finns innan man drar in beslut för personer som verkligen behöver dem. Där det är livsavgörande!

Av de 16 142 svenskar som hade personlig assistans förra året var 3 473 barn och ungdomar under 20 år. Efter två prejudicerande domar i Högsta förvaltningsdomstolen 2012 och 2015 så har Försäkringskassan infört ny praxis kring föräldraansvar.
När barn mister sin assistans faller ansvaret på föräldrarna att göra det jobb som assistenterna tidigare utförde.

– De anhöriga och främst föräldrarna sliter ut sig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".