Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
Niklas Folkegård är P4 Gävleborgs krönikör. Martin Svensson / Sveriges Radio
KRÖNIKA: NIKLAS FOLKEGÅRD

Hamnkvarteren i Hudiksvall

"Trånga gränder som lämpar sig för slagsmål och rån"
3:38 min

Jag står på en jordplätt alldeles intill hamnen i Hudiksvall. Plätten heter Djupestrand. I förra veckan meddelade lokalpressen att Hudiksvall kommer att få ett nytt havsnära bostadsområde här på Djupestrand.

Till en början var tanken att det skulle bli ett helt vanligt modernt havsnära bostadsområde – ljusa och dyra lägenheter med lite för stora fönster och en arkitekt som bara lärt sig göra fyrkantiga former i sitt digitala ritprogram. Men som inte tappar sugen för det. Kanske en brygga för småbåtar. Några boutiquer, en bistro. Inne i lägenheterna skulle det bo fullt av konsulter och utanför skulle det vara lugn och ro och ett sånt där trevligt vaktbolag som kan flytta bort oönskade människor utan att det blir dålig stämning. Men nu blir det inte så. Istället har kommunen bestämt att Djupestrand ska bli ett traditionellt hamnkvarter.

Valfångstkaj

Jag har tagit del av detaljplaner och ritningar för området. Det kommer inte att bli någon småbåtsbrygga. Istället anlägger man en kaj för fullriggare och valfångstfartyg. Samt en pir där sjömanshustrur kan stå och vänta på sina män medan männen går i kvav.

Husen kommer att stå tätt så att man får såna där trånga gränder som lämpar sig för slagsmål och rån. Och istället för tröttsamma blomsterarrangemang med intressanta grässtrån, kommer man att dekorera gränderna med gamla tunnor, tross och trälådor med fisk.

Gin och rom

Näringslivet i området kommer att regleras. Det kommer inte att finnas någon bistro. Däremot planeras för en taverna och tre syltor. Maten kommer att vara skämd men kommunen kommer i gengäld att subventionera serveringen av gin och rom. Det kommer inte heller att finnas någon boutique, däremot en och annan skumraskaffär.

Kommunen hoppas på många startups i form av tatuerare, små bordeller och smugglare. På helgerna kanske man kunde anordna en svart marknad och fritidsförvaltningen ser över möjligheterna till bidrag för ideella föreningar som anordnar tuppfäktning.

Tillägg för träben

Lägenheterna kommer att delas ut till ett noga utvalt klientel. Det kanske inte blir så många konsulter. Det blir förtur i bostadskön till matroser och stuvare, samt till alla som heter Fritjof Andersson och dottern till mördaren Fu Wai. Har man träben eller papegoja kan man få tillägg på bostadsbidraget.

Dålig stämning

Förhoppningen är att området ska stå klart redan våren 2017, så att folk ska kunna komma ridande en afton i april för att de ville dansa tango. Området kommer att ha en gemensam tvättstuga. Där man också kan mönstra på, mönstra av, bli shanghajad eller sitta hos pirater uti pant. De enda som kommer att förlora på den nya planen för Djupestrand är det där trevliga vaktbolaget, eftersom de inte kommer att behövas. Djupestrand kommer bara att bestå av oönskade människor. Och dålig stämning.

Det här är Niklas Folkegård från Djupestrand, onsdag

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".