Man i skugga
Polisen vädjar nu efter hjälp från allmänheten. Foto: Hasse Holmberg / TT

Tema civilkurage: Skulle du hjälpa den utsatta flickan?

"En av männen håller i en pistol som han riktar mot en ung flicka"
1:17 min

Skulle du utsätta dig själv och ditt barn för fara genom att hjälpa en medmänniska i nöd?

Idag pratar programledare Wenda Hajo och Larry Forssberg om civilkurage i P4 Gävleborg. Dom vill att Du föreställer dig följande scenario och berättar hur du skulle agera!

Du är ute på en skogspromenad med ditt lilla barn. Det är väldigt folktomt och mörkret börjar falla. Du får syn på ett gäng män längre fram på skogsstigen.  Du stannar instinktivt upp och betraktar de unga männen. De har inte fått syn på dig än.

Du ser till din förskräckelse att en av männen håller i en pistol som han riktar mot en ung flicka du först fått syn på nu. Flickan skriker och ser väldigt rädd ut.

Du är för långt bortför att kunna urskilja vad de säger. Mannen med pistolen ser extremt hotfull ut och nervig, som att minsta lilla sak skulle kunna få honom att avfyra skottet.  Ingen av de andra männen ingriper utan står skyddande bakom mannen med pistolen.

Du vill springa fram till gänget och ingripa,skydda den unga flickan, men du är rädd att männen då kommer vända sig mot dig,eller i värsta fall, mot ditt barn. Du glömde telefonen hemma så du kan inte heller ringa polisen medan du står och iakttar händelsen.

Frågan är då, väljer du att ingripa och försöka rädda flickan men då samtidigt utsätter du dig själv och din tonåring för fara?

Eller, vänder du om och springer hemåt för att få tag på någon som har en telefon så du kan ringa polisen? Fast i och med detta riskerar du flickans liv?

Ring 026-66 65 65 eller maila in din tanke på p4gavleborg@sverigesradio.se!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".