Landsarkitekten Ida Mangsbo från Gävle framför ishotellet i Jukkasjärvi.
Landsarkitekten Ida Mangsbo från Gävle framför ishotellet i Jukkasjärvi. Foto: Privat

Gävlebo designar rum på ishotellet

Ida Mangsbo: "En aha-upplevelse när en kliver in i rummet"
0:38 min

Om en månad åker landskapsarkitekten Ida Mangsbo till Jukkasjärvi för att skulptera ett rum på ishotellet.

Till vardags arbetar Ida Mangsbo från Gävle som landsskapsarkitekt, och tillsammans med sin vän Elin Julin ska de designa och skulptera en av konstnärssviterna på ishotellet i Jukkasjärvi. 

– Man har förutsättningarna satta innan, storlek på rummet till exempel. Annars är man väldigt fri i sina val. 

– Kylan är ett faktum, utmaningen blir väder och temperatur. Men det har inte tidigare varit några problem - även om det kan bli jättekallt. Långa arbetsdagar i kylan, men det är nästan det som är så himla roligt. 

Efter att ha vunnit en tävling med flera hundra sökande blev deras design utvald och åker upp om en månad för att i 15 dagar skulptera ett rum. 

– Vi skickade in ett förslag tidigare i somras. Vi blev glatt överraskade när vi fick reda på att vår design hade blivit utvald. 

Men det är inte första gången som Ida Mangsbo och Elin Julin besöker ishotellet för att designa och skulptera ett rum. 

– Vi har varit där tidigare, 2012 var vi med och vi har även designat entréområdet ett år. Vi vet hur roligt det är, därför ansökte vi igen. 

Designen bygger på att rummet ska vara som en stor virvel - "besökarna ska svepas med och upplevas som man är i en rörelse" - nästan som en aha-upplevelse. 

Om en månad åker Ida Mangsbo och Elin Julin till Jukkasjärvi för att i 15 dagar skulptera en av konstnärssviterna på ishotellet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".