Yallia, Nasir, Ali, Amir, Emran, Ahmad och Omid från Afghanistan får inte längre vara kvar i Sverige.
Yallia, Nasir, Ali, Amir, Emran, Ahmad och Omid från Afghanistan får inte längre vara kvar i Sverige. Foto: Malin Jansson/Sveriges Radio

Svåra känslor när elever avvisas

"En helt ny situation"
1:43 min

Nu börjar Migrationsverkets beslut från förra höstens asylansökningar trilla in. Många ensamkommande barn är redan inrotade elever vid Gävleborgs skolor när beskedet kommer.

För vissa elever innebär det att de inte längre får stanna. Något som påverkar hela skolan, berättar matteläraren Sherzad Fathi på Besserskolan i Sandviken.

– Vi ser många som sitter ledsna och trötta. De sitter och funderar och kan inte komma till klassrummet. Det påverkar skolan ganska mycket, säger Sherzad Fathi. 

Medan många av hans elever sitter hemma och njuter av sitt höstlov, är det några av dem som fått gå hem med en stor klump i magen.

Sju av de nyanlända eleverna från Afghanistan har nämligen precis fått sina besked från Migrationsverket, som säger att de inte längre får stanna i Sverige.

När vi träffas sitter de med sänkta huvuden. En av dem är Ali Rahimi. Läraren Sherzad Fathi hjälper till att tolka:

– Han säger att när vi sitter tillsammans och pratar, då handlar allting om det här. Vad ska vi göra? Vilken väg ska vi ta? När kommer de att ta oss och utvisar oss? 

Bredvid sitter Nasir Mirzal som fick sitt besked förra fredagen.

– Alla som sitter här är ursprungligen från Afghanistan, fast de har ingenting med Afghanistan att göra. De invandrade till Iran men där behandlas de inte som människor, säger Nasir Mirzal via Sherzad Fathi.

Nasir Mirzal förklarar att de under tonåren varit tvungna att välja mellan att kriga i Syrien, eller bli hemskickade till Afghanistan igen. Och det var då som de flydde till Sverige.

Men nu menar alltså Migrationsverket att de inte heller får vara kvar här.
Sherzad Fathi och de andra lärarna på Bessemerskolan vet inte hur de ska hantera situationen.

– Rektorn har varit hos oss och då diskuterade vi det här. Om vi kan få tag på en kurator och sådana personer för att prata med pojkarna. Det påverkar oss som lärare på skolan väldigt mycket, det är en ganska ny situation det här, säger Sherzad Fathi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".