Söderhamn betalade över 300 000 till bluffbolag

2:09 min

Söderhamns kommun har betalat 327 500 kronor till ett så kallat blufföretag, som funnits med på branschorganisationen Svensk Handels varningslista.

Det var under tio månader från maj 2013 som skattepengarna betalades till det numera avregistrerade bolaget LKL Newsgroup – trots varningar om vilseledande försäljning.

Mats Möller är tillförordnad redovisningschef:

– Det är ingen fråga som lever i dag, säger han till P4 Gävleborg.

Men när du hör det här då, att det betalas ut över 300 000 kronor av skattemedel till ett blufföretag?

– Ja, det är förfärligt naturligtvis att det finns sådana här företag. Och om det är sant det du säger så lyckades de den gången.

Söderhamn är en av många kommuner som blivit blåsta på hundratusentals kronor av så kallade blufföretag. Men trots att det numera avregistrerade kommanditbolaget LKL Newsgroup fanns med på varningslistor så lyckades en säljare där teckna ett avtal med Söderhamns kommun.

Ett vanligt förfaringssätt är att bluffbolagen ringer och meddelar att exempelvis en kommun betalar för en tjänst "i onödan" och erbjuder ett avslut. Men när pappren väl fyllts i har ofta mottagaren lurats in i ett nytt avtal.

Söderhamns kommun har på detta sätt lurats att betala elva fakturor som totalt kostat skattebetalarna 327 500 kronor – och gett noll tillbaka.

Företaget Förenade bolag kartlägger och varnar för företag som sysslar med vilseledande försäljning. Och företagets expert Ludvig Isacsson säger att Söderhamns kommun knappast är ensamt om att ha blivit blåsta.

– Det är mycket vanligt och det finns siffror som är de dubbla. Beroende på vilken verksamhet det är så kan det finansiera organiserad brottslighet med offentliga medel, och det vill man undvika, säger Ludvig Isacsson.

Den tillförordnade redovisningschefen Mats Möller på Söderhamns kommun fanns inte med under 2013 och har därför ingen koll på att pengar betalats till LKL Newsgroup.

Men att kommuner är föremål för blufföretag är däremot ingen hemlighet, konstaterar han och beklagar det som hänt.

Han förklarar också att kommunen löpande lägger ut information med varningar på intranätet och normalt spärrar företag som det varnas för.

– Jag tror att riskmedvetenheten är mycket större idag. Vi har skärpt rutinerna sedan dess, säger Mats Möller.

Vad är det för skärpta rutiner?

– Ja, det är sådant jag inte vill berätta för de här företagen.