Presskonferens Gävle kommun.
Presskonferens Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/Sveriges radio

Ny strategi för 8000 nya bostäder i Gävle

"Man kan förtäta, bygga om och bygga på höjden"
1:34 min

Det har blivit trångt i Gävle. Kommunen ska nu skapa två strategier för att få till en fungerande infrastruktur och fler bostäder.

Under ungefär ett år ska kommunen ta fram nya strategier för både infrastruktur och bostadsbyggande för att fördjupa kommunens översiktsplan.

Gävle kommun räknar att staden kommer att växa med 20 procent de kommande 15 åren.

– Det här är en nödvändighet. Vi kan inte bara säga att vi växer och att vi måste bygga bostäder. Vi måste ta reda på var och hur, säger Margaretha Wedin, centerpartistiskt kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsutskottet.

Kommunen vill se hur man kan skapa 8000 nya bostäder centralt i Gävle och 2500 bostäder utanför centrum.

– Man kan förtäta på vissa ställen där vi har så kallade lucktomter. Man kanske bygger på höjden, eller bygger om. Förtätning handlar inte bara om att klämma in så mycket folk som möjligt. Det är det vi vill undvika, det är därför vi har de här projekten.

Det har även börjat blivit trångt på vägarna. Harald Knutsen, samhällsplanerare inom Gävle kommun ska titta på hur strategin kring infrastrukturen ska se ut. Han tar Fältskärsleden som exempel.

– Där börjar vi märka av nu att det uppstår köer här och var och på vissa delar av dygnet. Ska vi dessutom bli 20 procent fler till 2030 är det inte svårt att tänka sig att det kommer att bli ytterligare köer, säger han. 

Samhällsbyggnadsutskottets ordförande Margaretha Wedin hoppas nu på viktiga svar.

- Här får vi svart på vitt på ett strukturererat sätt hur det kan se ut, säger hon. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".