Stefan Olsson verksamhetsledare för Missing People Gävleborg är bekymrad att de måste söka tillstånd om drönare måste användas i sökarbetet efter försvunna personer.
Stefan Olsson verksamhetsledare för Missing People Gävleborg är bekymrad att de måste söka tillstånd om drönare måste användas i sökarbetet efter försvunna personer. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Missing People irriterade av drönarförbudet

"Ställer till med stort problem"
1:09 min

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att drönare räknas som kameraövervakning och att det numera behövs tillstånd från Länsstyrelsen.

Det är främst i sök i oländig terräng där det inte går att komma fram till fots som en drönare kan vara en ovärderlig hjälp i sökinsatser. 

– Det här ställer till med stort problem för oss om vi kommer i ett läge där vi behöver söka av ett område från luften där det är en fara för fotpatruller, säger Stefan Olsson verksamhetsledare Missing People Gävleborg.

Hittills har inte Missing People i Gävleborg använt sig av en drönare men Stefan Olsson anser att det bara är en tidsfråga innan det är nödvändigt.

– Jag är övertygad om att den dagen eller natten kommer.

Nu krävs tillstånd från Länsstyrelsen för att få använda drönare och det är problematiskt tycker Stefan Olsson.

– Är det fråga om att vi har en människa ute i terräng och klockan tickar då funkar det inte att sätta sig och fylla i en massa blanketter!

Varje ansökan tar tid innan de behandlas och kostar dessutom flera tusen per tillstånd något som är ohållbart tycker Stefan Olsson.

– Vi här i Missing People Gävleborg ska ta kontakt med Länsstyrelsen till veckan och försöka få till ett möte för att se om vi kan komma överens om en lösning, framför allt när det är en fråga om att rädda liv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".