Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Limöbåten. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio
1 av 2
Limöbåten. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio
Skeppare Per Rydback. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio
2 av 2
Skeppare Per Rydback. Foto: Micaela Toresson/Sveriges Radio

Limöbåtens ägare har miljonskulder – skärgårdstrafiken kan hotas

"Har nio skulder på totalt två och en halv miljoner kronor"
1:36 min

Per Rydback, som äger Limöbåten Rederi AB, har miljoner i skulder hos Kronofogden. Nu vill Inköp Gävleborg och Gävle kommun få svar på om miljonskulderna kan påverka skärgårdstrafiken. Det kan P4 Gävleborg i dag avslöja.

Per Rydback har nio skulder hos Kronofogden på totalt nästan 2,5 miljoner kronor. Den största skulden ligger på mer än 1,3 miljoner kronor. I oktober i år inleddes en skuldsanering.

Så sent som i mars i år skrev Per Rydback på ett avtal om att företaget Limöbåten Rederi AB ska ha trafik från Skeppsbron till Engeltofta, Limön och Furuvik under fyra år framöver.

Men P4 Gävleborgs nya uppgifter om Per Rydbacks miljonskulder gör att Inköp Gävleborg och Gävle kommun nu undrar om Per Rydback kommer att kunna hålla avtalet med tanke på sin ekonomi.

– Det är klart att det påverkar. Han är ju ägare och del i styrelsen. Det får man ta med i helheten, att det påverkar, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör för Inköp Gävleborg. 

När P4 Gävleborg ringer upp Per Rydback vill han inte kommentera miljonskulderna och skuldsaneringen.

Nu vill man ha ett möte för att få svar på om de stora skulderna kan påverka trafiken i Gävles skärgård.

– Grovt så måste det handla om om det finns en ekonomisk bäring att bedriva affären framgent och om det finns en risk att trafiken riskeras. Om den riskeras så hamnar man i en situation där man måste diskutera hur förhållnderna i avtalet ser ut, säger Johan Almesjö, förbundsdirektör för Inköp Gävleborg. 

Gävle kommun har tidigare inte känt till Per Rydbacks miljonskulder. Kommunen kommer att närvara tillsammans med Inköp Gävleborg under mötet. 

– Vi ska diskutera hur situationen ser ut, och om det är något som påverkar möjligheten för Rydback att leverera de tjänster som vi har avtal om, säger Eva Jackson, tillförordnad chef på kommunens samhällsbyggnadsförvaltning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".